Vágólapra másolva!
Jó hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, ahol az indexek kisebb emelkedéseket tudnak produkálni a kellemes meglepetést okozó japán makroadatok után. A befektetők változatlanul optimisták az amerikai költségvetési problémák ügyében, melyek után a Nikkei hét és fél hónapos csúcsán fejezte be a kereskedést. Amerikában kisebb bizonytalanságot okozott John Boehner legutóbbi nyilatkozata, azonban a tengerentúli tőzsdék nem remegtek nagyon bele a szavaiba, és folytatva tegnapelőtt megkezdett útjukat felfelé a pozitív tartományban zártak.
Vágólapra másolva!

Pluszok Ázsiában a makroadatok után

Kellemes meglepetést okozott a ma reggeli japán ipari termelési adat, mely a 2 százalékos várt zsugorodás helyett 1,8 százalékos növekedést mutatott októberben. A munkanélküliségi ráta viszont maradt a prognosztizált 4,2 százalékon.

Továbbá az indiai GDP adatot is publikálták, mely szerint 5,3 százalékkal bővült a gazdaság éves alapon a harmadik negyedévben, ami egybevág az elemzői konszenzussal.

Ezen kívül különösebb piacmozgató hír nem nagyon látott napvilágot, a befektetők továbbra is optimistán várják az amerikai költségvetési problémák megoldását. Így Ázsiában elmaradt a tegnapi nagyobb emelkedés, de még így is kényelmes, 0,5-0,6 százalékos pluszokat tudtak összehozni a vezető indexek. A japán Nikkei fél százalékos emelkedés után 7 és fél hónapja nem látott magasságokban tudott zárni.

Nikkei index

Forrás: [origo]

A dél-koreai Kospi viszont kisebb lemaradásban volt, és 0,1 százalékot veszített értékéből.

A vállalati hírek közül fontos megemlíteni, hogy 3,1 milliárd dolláros elsődleges tőzsdei kibocsátásra készül a legnagyobb kínai biztosító Hongkongban, ami az elmúlt két év legnagyobb IPO-ja lehet a régióban.

Forrás: [origo]

Lélektani szintek felett a Nasdaq és a Dow

Erősödni tudtak tegnap az amerikai részvényindexek, amivel folytatták tegnapelőtt megkezdett emelkedésüket. Az út kissé rögös volt az elején, ugyanis a szerdán még pozitívan nyilatkozó John Boehner republikánus képviselő ezúttal negatívabb álláspontra helyezkedett a fiscal cliff ügyében.

Mostani elmondása szerint mégsem történt lényegi előrelépés az amerikai költségvetési problémák megoldásának ügyében. Szavai után kissé megtorpantak a főbb indexek, de végül magukhoz tértek, és a pozitív tartományban fejezték be a kereskedést.

A délutáni makroadatok sem okoztak nagyobb meglepetést, a harmadik negyedéves felülvizsgált GDP-adat minimálisan maradt el a várttól, míg a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma csökkent az egy héttel ezelőtti értékhez képest.

A legjobban a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 mozgott, melyet a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedéssel követett. Így három hét után először tudott a Nasdaq 3000 pont felett, míg a Dow Jones 13000 pont felett zárni.

Ma fontosabb makroadat nem várható Amerikából, egyedül a személyes jövedelmek és kiadások változását fogják publikálni fél 3-kor.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül pluszban tudtak zárni, a legjobban a távközlési és egészségügyi cégek papírjai teljesítettek. A technológiai vállalatokat a Microsoft másfél százalékos esése húzta lejjebb. A társaság részvényei azután gyengültek el, hogy közölték, 899 dollár lesz az új, 2013-ban piacra kerülő Surface Pro eszközük ára.

A szektortársak közül a Google 1,2 százalékot emelkedett, az Apple pedig 1,1 százalékos erősödést tudott felmutatni, de még a 600 dolláros szint kicsit távolabb van a számára.

A Facebook is folytatta menetelését, 3,6 százalékos drágulás után már a 27,3 dolláros szintnél jár az árfolyama. (Olvassa el elemzésünket, hogy megéri-e Facebook részvényt venni).

A nap másik egyik legnagyobb nyertesének a BlackBerry telefonok gyártója, a Research in Motion számított, melynek papírjai 4 százalékot drágultak, miután a Goldman Sachs semlegesről vételre minősítette fel ajánlását a társaság részvényeire. A cégben van lehetőség, ugyanis jelentős növekedés várható az okostelefonjainak eladásában.

Forrás: [origo]

További fontos hír, hogy 6,6 százalékot esett piaczárás után a Yum! Brands miután a vállalat közölte, hogy 2013-as pénzügyi évben legalább 10 százalékot nőhet az EPS. Ugyanakkor az idei évben 3,24 dollár lehet az egy részvényre jutó profit, ami kicsivel rosszabb a 3,28 dolláros Bloomberg prognózistól. További rossz hír, hogy a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma Kínában 4 százalékot eshet, de ettől függetlenül 700 új helyet nyitna az országban a társaság.

A neves ékszergyártó, a Tiffany nem tudott felállni a padlóról, bár kicsit faragott a nagyobb veszteségekből, de végül 6,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a cég gyenge negyedéves gyorsjelentési számaira reagálva.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]