Orbán: A leminősítések a múlt hangjai

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint nem számít, hogy leminősítik Magyarországot a hitelminősítők, mert a következő években az a fontos, hogyan alakul az államadósság kérdése, ami Magyarországon csökken. A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjút, amelyben csökkenő rezsiköltségekről és a regisztráció körül kialakult politikai "műbalhéról" is beszélt, és minden devizahitelest arra buzdított, hogy használja ki az árfolyamgát adta lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Nem gyakorolnak lényegi hatást a következő évek gazdaságpolitikájára a leminősítések, ezért Orbán Viktor nem is követi azokat mélyebben, erről a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott pénteki interjújában beszélt. A múlt héten pénteken egy kategóriával rontotta Magyarország besorolását a Standard and Poor's hitelminősítő, így a magyar bóvlikötvények még mélyebbre süllyedtek.

Orbán szerint a "leminősítések a múlt hangjai" és az előttünk álló éveket nem ezen a szemüvegen keresztül kell nézni, hanem hogy hogyan alakul a munkanélküliség, illetve az adósságcsökkentés. A miniszterelnök úgy véli, mindkét mutatóban javuló számokat mutat Magyarország.

Orbán az IMF-ről és az ország finanszírozásáról is beszélt. Újra hangsúlyozta, hogy Magyarország egy biztonsági hálót várna csak az IMF-től, mert jól sikerültek a belföldi állampapír-aukciók. "Lassan ezer milliárd forint értékben van magyar állampapír a magánemberek kezében, és az eurókötvények is jól fogynak" - mondta.

Semmilyen válságadó nincs már a magyar adórendszerben a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor a rádióban elmondta, hogy ami bekerül a 2013-as költségvetésbe, az benne is fog maradni. Nem fog csökkeni a bankadó, a közműadó, és a kormány a rezsi, valamint a személyi jövedelemadó csökkentésén dolgozik. Orbán szerint arra kell számítaniuk a közműszektor szereplőinek, hogy a kormány több pénzt akar hagyni az emberek, és kevesebbet a szektor szereplőinek a zsebében. "Ez nem a profit világa" - mondta.

"Mindenki lépjen be az árfolyamgátba"

Magyarországon európai elismerés mellett zajlik az adósságcsökkentés Orbán szerint, aki nagyon nyomatékosan kérte a devizahiteleseket, hogy éljenek az árfolyamrögzítéssel, és lépjenek be az árfolyamgátba, mert "nem tudni, hogyan alakulnak az árfolyamok jövőre". Orbán szerint a jövő évben megtörténik az önkormányzatok adósságátvállalása, utána pedig a nehéz helyzetbe jutott vállalatok következnek a sorban.

A miniszterelnök szerint "nyilvánvalóan lesz" alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek, és ez "jól is van így".
Mint mondta a választási regisztráció nem alkotmányellenes, hiszen maga az alaptörvény szabályozza. Emellett ugyanakkor számos részletszabálya van a jogszabálynak, és azért jó, ha ezeket megvizsgálja az Alkotmánybíróság, mert az "hűti a politikai vita hőmérsékletét" - tette hozzá a kormányfő, aki politikai "műbalhénak" minősítette a regisztrációval kapcsolatos vitát. Azt mondta: nincs olyan központi nyilvántartás ma Magyarországon, amellyel több százezer ember kirekesztésének a veszélye nélkül le lehetne vezényelni egy választást, ezért van szükség a regisztrációra.

A miniszterelnök szerint a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozat "életszerűtlen", és igenis meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak ahhoz, hogy úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok. Mint mondta, az Alkotmánybíróság döntése után a kormány egyeztet az önkormányzati vezetőkkel és "valószínűleg az emberekkel is fog", és akár az alkotmány is módosulhat. Orbán szerint az állam az elmúlt időszakban képessé vált annyi menedékhely fenntartására, mint amennyi ember fedél nélkül él ma Magyarországon, csak használni kell őket.