Vágólapra másolva!
A tegnapi nagyobb emelkedések után kissebb megnyugvás látható az európai tőzsdéken, ahol az indexek minimálisan a tegnapi záróértékük alatt tartózkodnak. Itthon a BUX ellenben nem tud leállni, újra észak felé vette az irányt, melyet a főbb papírok erősödésének köszönhet.
Vágólapra másolva!

Jó erőben a MOL

Tovább erősödik a magyar részvényindex a csütörtöki nagyobb emelkedések után az európai piacok kisebb lecsorgása ellenére. A BUX már 0,5 százalékos pluszban mozog, amivel felülteljesítőnek számít a régióban, ahol kisebb megnyugvást lehet látni a tegnapi nagyobb ralli után.

A délelőtt közölt makroadatok nem okoztak nagyobb mozgást, az ipari termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek októberben egy hónap alatt, miközben az évi 0,2 százalékos növekedés kissé elmaradt a várt 0,6 százalékos bővüléstől.

Forrás: [origo]

A BUX a blue-chipeknek köszönheti jó teljesítményét, melyek közül a MOL nem tud kifulladni, és már újabb 0,7 százalékkal került feljebb. Rossz hír lehet a befektetőinek, hogy negatív kilátást fogalmazott meg a horvát államadósság "BBB-"-os adósbesorolásával szemben a Fitch. Horvátország leminősítése negatív fejlemény lenne az INA révén jelentős kitettséggel rendelkező MOL számára.

A Richter esetében fontos nap lesz a mai, ugyanis kikerül az MSCI indexekből a részvény. Emiatt az utóbbi időben nagyobb eladói nyomás alá kerültek a papírok, és fél éves mélypontjukra kerültek. Ma nyitás után 0,5 százalékot tudtak erősödni, miután 50 ezer darab sajátrészvény tőzsdei megvásárlására adott megbízást a gyógyszergyártó. Jó hír lehet, hogy vége szakadhat a nagyobb eséseknek, miután a nyomott árszinten nagyobb vevői kereslet is kialakulhat.

Az OTP is erősödni tud, és 0,4 százalékos drágulást mutat.

A Magyar Telekom korábbi mínuszait korrigálhatja ma, és már 0,5 százalékot erősödött. A telekomcég nem éppen pozitív időszakot él át, a papírjai nagyobb esésen mentek kersztül az utóbbi hetekben, mivel a harmadik megszorító csomag keretében hatalmas adóterheket róttak a társaságra, ami miatt az is kétséges, hogy tartani tudják 50 forintos részvényenkénti osztalékfizetésüket.

Az Egis a tegnapi záráskor összeszedett veszteségeiből faragva 1,1 százalékkal került feljebb délelőtt.

Forrás: [origo]

A kisebb vállalatok részvényei közül az E-Star folytathatja tegnapi nagyobb ralliját, és már 10 százalékos pluszban mozog nyitás után. A társaság egyébként folytatta kötvény visszavásárlásait csütörtökön is, így a teljes mennyiség 15,9 százaléka került vissza a kezébe.

A CIG Pannónia nem tud távolabb kerülni történelmi mélypontjáról, még nem született rá kötés. A tegnapi elemzőknek tartott sajtótájékoztatón a biztosító elmondta, hogy szerinte a nem-életbiztosítási üzletágban és cégcsoport szinten is tartható lehet a 2014-re kitűzött profitabilitás elérése.

A forint nem mutat jelentősebb elmozdulást a főbb devizák ellenében, az euróval szemben tartja erejét, és a 280-as szint alatt mocorog. A dollár/forint jegyzése kicsivel 215 alatt, a svájci franké pedig 232,3 körül tanyázik.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nyugalom Európában

A tegnapi nagyobb emelkedések után kissé "megpihennek" az európai részvényindexek, melyek nyitás után kisebb csökkenésbe kezdtek. A tőzsdéken alacsonyabb forgalom mellett 0,1 százalék körüli mínuszokat látni, és most az amerikai költségvetési problémák körül sem voltak nagyobb piacbefolyásoló események, amelyek jelentősen megmozgathatnák a börzéket.

Egyedüli nagyobb lemaradást az olasz index mutatja, mely tegnapi kiugró teljesítményét kezdhette el korrigálni. A német DAX egyelőre nem mutat elmozdulást, melyet egyik oldalról a Heidelberg 2,2 százalékos erősödése segít, míg a másikról a Deutsche Telekom 0,6 százalékos esése tart vissza.

A német indexet a nyitás előtt közölt, elemzői várakozásoktól némileg elmaradó kiskereskedelmi adat is hátráltathatja, ugyanis októberben 2,8 százalékkal esett vissza a forgalom egy hónap alatt, miközben csak 0,3 százalékos csökkenést vártak.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül az ipari és nyersanyag kapcsolt vállalkozások teljesítenek eddig a legjobban 03-0,2 százalékos emelkedésükkel. A pénzügyi cégeket kissé visszahúzzák a bankok, a spanyol Bankia már 5 százalékot veszített értékéből, míg a Banco Popolare 3 százalékos mínuszban mozog.

A befektetők a német parlamentre is figyelhetnek, ugyanis a képviselők ma szavaznak a hétfőn elfogadott görög segélycsomagról, ami még szükséges a hitelrészlet kiutalásához. A Reuters szerint nem lesz gond az ügyben, az érintettek rá fognak bólintani a mentőövre.

Bankia (Spain SE)

Forrás: [origo]