Vágólapra másolva!
Növelni tudta előnyét a hazai részvényindex, mely régiós társait jelentősen felülteljesítette a mai kereskedés során. Jó teljesítményét a MOL és az OTP megtépésének köszönheti. A Richter az MSCI indexből kikerülése miatt óriási forgalom mellett kisebb mínuszban zárt. Európában a tegnapi nagyobb erősödések után ma kissé óvatosabb kereskedést mutatnak a piacok, ahol vegyesen teljesítenek az indexek. Amerikában is az iránykeresés a jellemző, az indexek tegnapi záróértékük körül mocorognak többek között a költségvetési problémák körüli óvatosság miatt.   
Vágólapra másolva!

Kiemelkedő forgalom a Richterben

Régiós társait jelentősen megelőzve 2,3 százalékos pluszban zárta a hét utolsó napját a BUX, amely az OTP-nek és a MOL-nak köszönhette jó teljesítményét. A Richter esetében óriási forgalmat lehetett megfigyelni, miután a cég ma kikerült az MSCI indexekből. A hazai részvényindex a tegnapi emelkedéseknek köszönhetően 18000 pont felett várja a hétfői nyitást.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fő olajpapír árfolyama 3,9 százalékot száguldott, és befektetőinek kedvét az sem tudta elrontani, hogy negatív kilátást fogalmazott meg a horvát államadósság "BBB-"-os adósbesorolásával szemben a Fitch. Horvátország leminősítése negatív fejlemény lenne az INA révén jelentős kitettséggel rendelkező MOL számára.

Az OTP 3,7 százalékot drágult ma, és a 4000-es lélektani szint felett várja a jövő hetet.

A Richter számára fontos nap volt a mai, ugyanis a gyógyszercég kikerült az MSCI Barra indexéből, ami miatt az utóbbi hetekben nagyot zuhant az árfolyama, mivel több alap eladni kényszerült a papírjait. Jó hír lehet, hogy a nyomott áron nagyobb vételi érdeklődés jelenhet meg a részvények iránt, melyek nagy rallit mutattak be ma, végül 0,3 százalékos mínuszban zártak, kiemelkedő, 40 milliárdos! forgalom mellett. Jó hír, hogy vételre minősítették fel a papírokat.

Az Egis kerek zéróban fejezte be a kereskedést, míg a Magyar Telekom ki tudott kecmeregni a negatív tartományból, és szintén nullában zárt. A telekomcég még így is történelmi mélypontja körül tanyázik, mivel pocsék formában van a cégre rótt hatalmas adóterhek miatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a CIG Pannónia feljavult zárásra, és 1 százalékos pluszt szedett ma össze. Ettől eltekintve még mindig történelmi mélypontjuk körül mozog az árfolyama. A társaság gyengélkedése az életbiztosítási üzletág visszaesése mellett inkább technikai okokra vezethető vissza. A tegnapi elemzői sajtótájékoztatón mindenesetre igyekezték megnyugtatni a közönséget, melyen elmondták, hogy a nem-életbiztosítási üzletágban és cégcsoport szinten is tartható lehet a 2014-re kitűzött profitabilitás elérése.

Az E-Star újabb nagyon rallin van túl, végül 8,6 százalékos pluszban állapodott meg a részvény a tegnapi újabb kötvény visszavásárlások után.

A részvénypiac emelkedését látva a forint is vissza tudott erősödni a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint jegyzései a 280,5-ös szint körül mozognak, míg a dollárral szembeni jegyzések 215,8 körül, a svájci franké pedig 232,9 körül tanyáznak.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vegyesen mozog Európában

A tegnapi nagyobb emelkedések után visszafogottabb kereskedés zajlik az európai piacokon, ahol vegyesen teljesítenek a főbb részvényindexek. Az alapvetően pozitív hangulatot a német parlament alsóházának mai döntése segített megalapozni, ugyanis a Bundestag megszavazta a második görög mentőprogram kiterjesztéséről szóló kormányzati javaslatot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a hitelrészlet kiutalása elől, ami nélkül csődbe menne a balkáni állam.

A túlzott optimizmust a fiscal cliff kérdésével kapcsolatos, folyamatosan fellángoló aggodalmak fogják vissza, valamint Mario Draghi, az ECB elnökének mai nyilatkozata, melyben elmondta, hogy az eurózóna tagjainak szorosabbá kell tenniük költségvetésüket, és a régió gazdasági fellendülése csak a jövő év második felében várható.

Ezen kívül az eurózóna munkanélkülisége is történelmi csúcsra, 11,7 százalékra ugrott.

Ezek következtében iránykeresést lehet látni, de többek között a csütörtöki rallinak köszönhetően a EuroStoxx 600 index 17 hónapos csúcsára ugrott.

Európában kisebb lemaradást a spanyol IBEX index mutat, melyet a Bankia 20 százalékos zuhanása húz lejjebb. A bank részvényeire azért alakult ki nagyobb eladói nyomás mert bejelentették, a vállalat több mint 6000 embert bocsájt el, 1000 fiókját zárja be, és eszközeit 50 milliárd euró értékben építi le azért cserébe, hogy a spanyol nagybankoknak juttatandó 37 milliárd eurós európai segélycsomagból 18 milliárdot megkapjon. A cég a Spanyolországban uralkodó recesszió miatt került nehéz helyzetbe, ami miatt ebben az évben 19 milliárd eurós veszteséget fognak produkálni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A régióban az egyik legjobban a DAX teljesít, melyet a Bundestag kedvező döntése segíthet. A német indexet továbbra is a HeidelbergCement húzza feljebb, az építőipari cég papírjai már 3 százalékot erősödtek, miután a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette ajánlását a részvényeire.

A Siemens tartja fél százalékos előnyét, miután a vállalat költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, melynek keretében 4700 fős elbocsátásokra készülnek.

Ezzel szemben a ThyssenKrupp 1,7 százalékot esett többek között arra a hírre, hogy a vállalat ügyészei vizsgálatot kezdtek az acélipari cég kelet-európai üzletfelei miatt, akik több tíz millió eurós csalásokat követhettek el.

A FTSE-t a Royal Bank of Scotland 0,9 százalékos esése húzza vissza, mivel kiderült, az HSBC-vel kötött üzlet az indiai kereskedelmi egységek eladásáról mégsem valósul meg. Az HSBC papírjai viszont 1,2 százalékos erősödésükkel támogatják a londoni indexet.

Bankia (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hétvégét várhatja az USA

Nincs határozott irány az amerikai tőzsdéken, ahol továbbra is a költségvetésről szóló viták határozzák meg a hangulatot, ugyanis ma is folytatódhat Boehner képvsiselő és Barack Obama szócsatája a fiscal cliffről. A délután közölt makroadatok nem okoztak nagy meglepetést, a chicago-i beszerzési menedzser index kedvezően alakult, ugyanis 50,4 pontra emelkedett az értéke novemberben az októberi 49,9 pontról, ami az ipar enyhe bővülését jelzi előre.

Ezzel szemben a személyes jövedelmek nem változtak októberben az előző hónaphoz képest, miközben előzetesen 0,2 százalékos növekedést vártak. A személyes kiadások ellenben 0,2 százalékkal csökkentek a várt stagnálás helyett, a Sandy hurrikán miatt.

A befektetők bizonytalansága és óvatossága az indexeken is érződik, melyek tegnapi záróértékük körül, kicsivel háromhetes csúcsuk alatt mocorognak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a legjobban a közmű és távközlési cégek teljesítenek. A technológiai papírokat többek között az Apple 0,3 százalékos esése húzza lejjebb, de a Microsoft is 0,8 százalékot, és a Hewlett-Packard is 0,6 százalékot gyengült nyitás után. A Facebook a korábbi emelkedések után kisebb korrekcióba kezdhetett, és már 1,3 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pocsék formában vannak a Yum! Brands részvényei miután kiderült, hogy a társaság legalább egy éve nyitva tartó üzleteinek forgalma Kínában akár 4 százalékot is eshet. Az árfolyama már 10 százalékot zuhant, és egyelőre nem látszik fordulatnak esélye.

A Groupon is már 4,2 százalékot esett, miután az igazgatótanácson belül vita van arról, hogy mi legyen Andrew Mason, vezérigazgató sorsa. Sokan lapátra tennék, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak.

A nyersanyagok közül az arany 0,2 százalékot veszített értékéből, amivel nagyjából félúton jár ahhoz, hogy visszatérjen a szerdai nagyobb zuhanás előtt látott 1750 dolláros szinthez.

A WTI olaj nem mutat nagyobb elmozdulást, 88 dollár körül mocorog az árfolyama.

Yum! Brands (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]