Magyar kereskedőház nyílik Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
Moszkvában, Pekingben és Rijádban is magyar kereskedőházak nyílnak a jövő évben, hogy segítsék a magyar kkv-k érvényesülését. Szijjártó Péter szerint Európában verseny indult a keleti szövetségesekért.
Vágólapra másolva!

A jövő év első felében Moszkvában, Pekingben és a szaúdi fővárosban, Rijádban nyílik magyar kereskedőház - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken egy budapesti konferencián.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) rendezvényén Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) külpiacokon való érvényesülését szeretné segíteni a kereskedőházi rendszer felállításával. Egyben emlékeztetett arra, hogy az első magyar kereskedőház a jövő héten Bakuban nyílik meg a Széchenyi Bank szerepvállalásával. Le kellett számolni azzal az illúzióval, hogy a válság után minden ugyanolyan lesz, mint azelőtt volt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy kelet felé egy szövetségeskeresési verseny indult a világban.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány a válság kihívásaira fegyelmezett, átlátható, szigorú költségvetési politikával - amelynek keretében tavaly, idén, és jövőre is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány -, strukturális reformokkal és adóreformmal, illetve a keleti nyitással válaszolt. Az utóbbi politika négy pilléreként Szijjártó Péter a Kínával való stratégiai szövetségépítést, a kaukázusi együttműködés erősítését, az arab tőke bevonzását, valamint a nyugat-balkáni magyar befektetői pozíció erősítését nevezte meg.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hangsúlyozta: a válságra adott magyar gazdaságpolitikai válasz helyesnek bizonyult, mert ha nem lett volna az, akkor nem jött volna Magyarországra több mint 5 milliárd eurónyi német befektetés, és nem dolgoznának ma 160 ezerrel többen, mint két évvel ezelőtt.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a kormány újabb lépéseket tervez a vállalatok bürokratikus terheinek visszaszorítására. Ennek egyik fő eleme a Munkahelyvédelmi akcióterv lesz, és 2013 végéig végrehajtják az Egyszerű állam programot is, amely nemzetgazdasági szinten 500 milliárd forintnyi vállalkozói tehercsökkenést jelent. Kiemelte: nyitottak a konzultációra, a párbeszédre a vállalatokkal.