Leminősítette az európai mentőrendszert a Moody's

Vágólapra másolva!
Megvonta a lehetséges legjobb, "Aaa" adósság-kibocsátói osztályzatot az euróövezeti stabilitás fenntartására létrehozott pénzügyi mentőrendszertől, az ESM-től pénteken a Moody's Investors Service. Ez csak azért nem meglepő, mert a múlt héten a mentőrendszer egyik legnagyobb garanciavállalóját, Franciaországot minősítette le a Moody's.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody's az európai és amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aaa"-ról egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) hosszú futamú besorolását, és az új kockázati osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's a múlt hét elején vonta meg Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól és az ESM második legnagyobb garanciavállalójától - az "Aaa" szuverén kötvénybesorolást, ugyancsak "Aa1"-re rontva a francia államadós-osztályzatot. Azt akkor azzal indokolták, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy Franciaország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

A Franciaországgal kapcsolatos negatív hitelminősítői lépéseknek komoly jelentőségük lehet az EFSF és az ESM piaci finanszírozási költségei szempontjából, tekintettel arra, hogy e mechanizmusok második legnagyobb garantáló, illetve tőkebiztosító országa Németország után Franciaország.

A Moody's külön ki is emelte a két euróövezeti válságkezelő mechanizmus péntek esti leminősítésének indoklásában, hogy Franciaország a két mentőrendszer pénzügyi forrásainak második legnagyobb hozzájárulója, az ESM esetében a lehívható tőke befizetőjeként, az EFSF esetében pedig garanciavállalóként. A cég felidézi, hogy Franciaország részaránya az ESM tőkejegyzési kulcsában 20,4 százalék; ezt csak Németország 27,1 százalékos súlya haladja meg. Franciaország részesedése 126 milliárd eurónyi lehívható tőkemennyiség biztosítására vállalt kötelezettségnek felel meg.

Az ESM hosszú távú besorolására érvényes negatív kilátás fenntartását a Moody's azzal indokolta, hogy a jelentős tőkebiztosító ESM-tagországok - különösen Németország, Hollandia és Franciaország - besorolásaira szintén negatív kilátás érvényes a cég listáján.