Mesél a múlt: Összeomlás szélén az Apple?

aapl címlap
Vágólapra másolva!
Kísérteties hasonlóságot mutat a világ legnagyobb technológiai cégének, az Apple-nek és a magyar alternatív hőszolgáltató E-Starnak a grafikonja. Ha az Apple részvény hasonló mozgásra készül, mint az E-Star, akkor az sok jót nem jelenthet a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

A technikai elemzés egyik alapfeltevése: a történelem ismétli önmagát. Tehát, ami korábban megtörtént már a tőzsdéken, piacokon, az minden bizonnyal újra bekövetkezhet. Emiatt szoktak hasonló formációkat, alakzatokat, mozgásokat, grafikonokat keresni az elemzők, mert azt feltételezik, hogy úgy fog viselkedni a termék, mint tette azt egy másik instrumentum.

A gazdasági sajtó azzal volt tele az elmúlt hónapokban, hogy az Apple 700 dollár körüli történelmi csúcsáról egészen 500 dollár környékéig zuhant be 8 hét leforgása alatt. Hasonló dolgok történtek még tavaly tavasszal az E-Star esetében a Budapesti Értéktőzsdén. Lendületes emelkedés után mélyrepülésbe kezdett a részvény és az Apple-höz hasonló módon törte le a 200 napos mozgóátlagot is.

Megdöbbentőnek tűnik az egybeesés a felpattanás esetében is. Negatív nyitás után napon belül fordult a hangulat, majd a részvény mindkét esetben megindult nagy lendülettel a 200 napos mozgóátlag felé. A heti grafikonokon sokkolónak tűnhet a párhuzam.

Ha a hasonlóság valósággá válik és az Apple zuhanni kezd a mostani felfelé történt korrekció után, akkor akár 28 dollárig is bezuhanhat a részvény, amennyiben szigorúan a technikai elemzésből levont analógiából indulunk ki. Meglehetősen meredek feltételezés persze, de mindenesetre nagyon érdekes a párhuzam.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Fundamentális szempontból természetesen a két cég nem hasonlítható össze, teljesen más iparágban, teljesen más gazdasági környezetben tevékenykednek, az egyik a világ legnagyobb technológiai cége, a másik pedig egy kis közép-kelet-európai energiacég. Az Apple kilátásairól épp pénteken jelent meg egy tartalmasabb elemzésünk, ami szerint a cég üzleti kilátásai nem feltétlenül összeomlásra predesztinálják.