A Moody's idén már nem minősíti le Magyarországot

Vágólapra másolva!
Idén már nem kell számítanunk a Moody's hitelbesorolásának változására, a hitelminősítő 2013 elején csatlakozhat az S&P-hez és a várhatóan decemberben szintén felülvizsgálatot bejelentő Fitch-hez.
Vágólapra másolva!

A Moody's egyelőre nem tervezi a magyar államadósság hitelbesorolásának felülvizsgálatát, 2012-re nincs kitűzve időpont ehhez - írja a Napi Gazdaság. A lap kiemeli, hogy a Fitch viszont már korábban jelezte, még idén publikálja a felülvizsgálata eredményét.

Mindez nem jelenti, hogy 2013 elején ne csatlakozna akár a Moody's is a leminősítésekhez, különösen akkor kicsi az esélye, hogy elkerüljük a lépést, ha a Fitch idén ront a magyar besoroláson. Hazánk besorolását mindkét hitelminősítő negatív kilátásokkal látta el, azaz a legutóbbi értékelésnél nagyobb esélyt láttak a további leminősítésekre, mint a besorolás javítására.

Mint emlékezetes, az S&P épp egy hete pénteken rontotta hazán adósságbesorolását "BB+"-ról "BB"-re, a kormány unortodox, növekedést romboló lépései miatt. A leminősítésre igazán érdemi piaci reakció nem érkezett, ami arra utal, hogy a leminősítés ténye és a hozzá fűzött indoklás nem lepte meg a piaci szereplőket, a hitelminősítők ismét "követő üzemmódban vannak".

Az S&P leminősítésében egyedül az lehetett a meglepő, hogy az S&P jött ki először, a pletykák inkább a Fitch közelgő leminősítéséről szóltak. A Fitch valószínűsíthető lépések - különösen az ünnepekhez közeledve - feltehetően hasonló módon nem okoz majd nagy felzúdulást a piacon.