Vágólapra másolva!
A magyar államadós-besorolásnak megfelelő minősítéssel látta el a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) pénteken a Fitch Ratings. A lépés azért fontos, mert a kormányzati tervek szerint küszöbön áll a nemzetközi devizakötvény-kibocsátás, de a kötvényeket próbaképpen a gazdasági minisztérium felügyelete alá tartozó Eximbank dobná piacra.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy a magyar Eximbankra "BB plusz" hosszú távú kibocsátói kockázati osztályzatot állapít meg, negatív kilátással. A besorolás és annak kilátása azonos a Fitch által Magyarországra mint szuverén devizaadósra érvényben tartott hosszú távú osztályzattal és annak kilátásával.

A Fitch Ratings pénteken közölte azt is, hogy "BB plusz(exp)" előre sorolt, nem fedezett adósságbesorolást adott az Eximbank kétmilliárd eurós várható középtávú kibocsátási programjára.

Amint azt megírtuk, a kormány devizakötvény kibocsátását tervezi külföldön, de mivel nincs meg az IMF-EU-megállapodás, óvatosan áll a dologhoz. Az [origo] piaci forrásoktól származó információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felügyelete alá tartozó Eximbankot használná erre a célra.

Az elképzelés az, hogy az Eximbank bocsátana ki kötvényt, és ha van rá fogadókészség, akkor jönne ki az állam - az Államadósság Kezelő Központ - is devizakötvénnyel. Ha az Eximbank felsülne, akkor ezt az állami bank saját kudarcaként lehetne feltüntetni, míg ha az állam közvetlenül jönne ki a piacra, és gyér érdeklődés mutatkozna, akkor az turbulens piaci folyamatokat indíthatna el.