Csavartak még egyet a lex Járain

Vágólapra másolva!
Az egységes javaslatban foglalt kedvezménynél is jobb helyzetbe hozott bizonyos biztosítókat egy Matolcsy György gazdasági miniszter által a zárószavazás előtt az adótörvények módosításához benyújtott javaslat. A kisebb biztosítók járnak jól, így a Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök résztulajdonában álló CIG Pannónia is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este szavazta meg az Országgyűlés az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ehhez Papcsák Ferenc fideszes képviselő már korábban benyújtott egy módosítót, amely a casco és a lakásbiztosítások esetében enyhítette volna a kisebb árbevételű biztosítók terheit. Papcsák módosítója be is került az egységes javaslatba.

Matolcsy György hétfőn este, a végszavazás előtt benyújtott módosítója azonban tovább növelte a különbséget a biztosítók között, oly módon, hogy a nagyobbak adóalapjának az 1, illetve 8 milliárd forint alá eső részére vonatkozó kedvezményt eltörölte. Így ezek a cégek a teljes adóalapra 100 százalékos adómértéket fizetnek, míg a kisebbek 25, illetve 50 százalékot. Erre a Biztosítás.hu internetes alkusz hívta fel a figyelmet kedden délután kiadott közleményében.

A kicsik fizetési kötelezettsége Matolcsy módosítójával nem csökken, a versenyelőnyük viszont nő a nagyokkal szemben, mert ha azok áthárítják az adó teljes összegét az ügyfelekre, a szolgáltatásuk sokkal drágább lesz. A Biztosítás.hu szerint az adó így - a verseny miatt - paradox módon a biztosítási átlagdíjak csökkenését eredményezheti.

Korábban már megírtuk, hogy a 75 százalékos adókedvezmény a nyilvános díjbevételek alapján a fontosabb szereplők közül a CIG-nek és az MKB biztosítójára kedvez, így a mostani változtatással is e két cég jár még jobban. A CIG-et Járai Zsigmond, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere és más, a jobboldalhoz sorolt befektetők alapították.

A CIG-et nem először próbálja helyzetbe hozni a mostani kormány. Rogán Antal, a Fidesz mostani frakcióvezetője 2010 őszén olyan javaslatot nyújtott be, amely többek között a CIG-et mentesítette volna a pénzügyi szektorra kivetett különadó alól, így az első lex Járaiként vonult be a köztudatba. A kormány támogatta is az indítványt, a parlamentben első körben át is ment, de végül az utolsó pillanatban, a végszavazás előtti percekben elálltak tőle.

A Biztositas.hu az [origo] szolgáltató partnere.