Újabb csomagról dönthet a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány szerda délutáni ülésén tárgyal a 2013-as költségvetés végleges kereteiről - közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette, a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból. A szerdai ülésen az önkormányzatok adósságának átvállalásáról is határozhat a kabinet. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort azzal összefüggésben faggatták újságírók egy más témában tartott szerdai sajtótájékoztatón, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az eheti kormányülésre kellett előterjesztést tennie arra, szükségesek-e még gazdasági intézkedések a november 7-i európai bizottsági országjelentés nyomán.

A jövő évi költségvetést hamarosan elfogadhatja a parlament, "ehhez kell hoznunk néhány döntést", de ezen döntések vezérelve az, hogy megszorítások nélkül kell kivezetni az országot a válságból - mondta válaszában a kormányfő.

Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezi, nem pedig az emberekre - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki abban bízik, hogy 2013 a magyar gazdaság nemzetközi tekintélyének növekedéséről szól majd.

Orbán Viktor szerint ugyan a kormány nem hozott megszorító intézkedéseket, de októberben két kiigazító csomagot már bejelentett (itt és itt), összesen közel 770 milliárd forint értékben. Az Európai Bizottság november 7-én publikált országjelentésében mondott véleményt ezekről a csomagokról, és megállapította, hogy a kormány az idén tartani tudja a hiánycélt, jövőre viszont újból megugorhat a deficit, két év múlva pedig elszállhat a hiány, ha a kabinet folytatja a mostani politikáját. Ezek után nem lenne meglepetés, ha a szerdai kormányülésen újabb, körülbelül 60 milliárd forintos kiigazításról döntenének, azt ugyanis többször hangsúlyozták a kormánypárti politikusok, hogy az európai uniós támogatások megvonását semmiképpen nem akarják megkockáztatni.

A szerdai ülésen az önkormányzatok adósságátvállalásáról is születhet döntés, az erről szóló elképzelést október utolsó napjaiban tárta a polgármesterek elé a miniszterelnök. 1956 település 612 milliárd forintnyi tartozásának átvállalását vetítette előre, de arról nem beszélt, hogy pontosan mit tervez az állam az átvett adóssággal. Az esetleges adósságelengedésről szóló hírekre reagálva az egyik nagy hitelminősítő mindenesetre előrebocsátotta, hogy ha az állam veszteségleírást kényszerítene ki a bankoktól, akkor ezt csődeseménynek tekintené.