Jövőre csökkenhetnek a reálbérek

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a jövő évi béremelések mértéke nem éri el az infláció mértékét azoknál a cégeknél, ahol terveznek béremelést.
Vágólapra másolva!

Azoknál a cégeknél, ahol terveznek 2013-ban béremelést, annak mértéke nem éri majd el a várható infláció szintjét - derült ki egy friss kutatásból, amelyet a Napi Gazdaság hétfői számában ismertetett. A Devise és a Simconsult közös, 386 munkáltató megkérdezésével készített bérfelmérése szerint azoknál a cégeknél, ahol egységes elvek alapján döntenek a bérekről, a válaszadók 61 százaléka tervez 2013-ban emelést. Az átlagos emelés 4 százalék, ami kisebb a várható inflációnál, azaz reálértékben csökkenésre van kilátás.

Azon társaságoknál, ahol munkaköri szintenként döntenek a bérezésről, nagyjából fele-fele arányban vannak a tartást és az emelést tervezők. Ahol emelnének, ott átlagosan 4-5 százalék várható: a legkisebb a mérték az ügyviteli dolgozók esetében, a legnagyobb a felsővezetőknél. A felsővezetők esetében a válaszadók 6 százaléka tervez bércsökkentést, miközben az ügyviteli alkalmazottakat ez nem fenyegeti - mondta a lapnak Dara Péter, a Devise ügyvezetője.

Ami a cafeteriaterveket illeti, a válaszadók 47 százaléka a 2013-as rendszer kidolgozásával még a kormányzati tervek véglegesítésére vár, 29 százalék pedig nem tervez változtatást - írta a Napi Gazdaság.