350 milliárd hiányzik az IMF szerint

Vágólapra másolva!
300-350 milliárd forintos költségvetési lyuk tátong a kormány és az IMF jövő évi büdzsékalkulációi között, ami leginkább a magyar kormány túl optimista gazdasági növekedési várakozásainak köszönhető - ismerte el Varga Mihály.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén ismertette a kormány álláspontját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megfogalmazott elvárásokról, melyek egy IMF-megállapodás előfeltételeit képeznék.

Az IMF-tárgylásokért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte, vannak pontok melyekből nem kíván engedni a kormány. A költségvetés sarkalatos pontjainak tekintett nyugdíjcsökkentés, jövedelemcsökkentés és bizonyos szociális támogatások lefaragása nem képeznek tárgyalási alapot.

Ellenben javasoljuk

Ezzel szemben a közszféra méretének és bérezésének optimalizálása, a gazdaság további fehérítése, EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, hatékonyabb áfa szabályozás és a társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának javítása szerepel azon a listán, melyet alternatív tárgyalási pontokként említett meg a miniszter.

A jelentős különbségek a költségvetési számokban, abból adódnak, hogy a kormány 1,6 százalékos jövő évi gazdasági növekedéssel kalkulált, míg az IMF csupán 1 százalékos bővülést lát reálisnak. Varga elismerte, hogy a kormány korábbi elképzelése nem helytálló, és a költségvetés felülvizsgálatára lesz szükség, ha a kormány tartani akarja a 3 százalékos előirányzott GDP arányos deficitet.

A Magyar Kormány kontra IMF mérkőzés következő felvonása jól illik a megállapodásról alkotott képünkbe, miszerint a kormány időhúzó tevékenysége politikai fogás, és nem akar hitel-megállapodást, azonban előbb-utóbb a válság mélyülésével belekényszerülünk egy hitelkeret-szerződésbe.

A magyar 10 éves állampapírhozamok a hírre alig emelkedtek, 7,31 százalékon pihennek.