Hozzá kell nyúlni a költségvetéshez

Vágólapra másolva!
Jelenleg 300-350 milliárd forintos eltérés van a nemzetközi hitelezőknek és a magyar kormánynak a jövő évi hiányra vonatkozó becslései között, így a kormánynak ekkora kiigazítási csomagot kell összeállítania - mondta Varga Mihály az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén. A tárgyalásokért felelős miniszter szerint a nyugdíjakat nem csökkentik, de a közszférából küldhetnek el embereket.
Vágólapra másolva!

Nem lehet vitás, hogy előbb-utóbb hozzá kell nyúlni a jövő évi makrogazdasági paraméterekhez, amelyekre a jövő évi költségvetést alapozta a kormány, annak pedig van hatása a hiányra is - mondta Varga Mihály, az IMF-fel és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokért felelős miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

Varga elmondta, hogy 300-350 milliárd forinttal látnak nagyobb hiányt a nemzetközi szervezetek, mint amit a kormány gondol. Azt is jelezte a miniszter, hogy a deficitet 3 százalék alatt kell tartani. Ezek abba az irányba mutatnak, hogy a kormánynak 300-350 milliárd forintos kiigazítási csomagot kell összeállítania, de a kabinet megpróbálhatja emellett a hiánycélt kicsit emelni. Most 2,2 százalékos a hivatalos hiánycél, ha a kormány 2,7 százalékig elengedné a deficitet, ahogyan azt egyébként a jegybank egy múlt heti jelentésében valószínűsítette, akkor 150 milliárd forintos kiigazítást "megspórol" magának, a 300-350 milliárd forintos, fent említett kiigazítási igény ezen felül értendő. Ez nagyjából összhangban van a jegybank elemzésével.

A kormány az IMF-nek és az Európai Bizottságnak szeptember közepén elküldött levelében leverte a tárgyalások folytatódásának cölöpjeit, derült ki Varga meghallgatásán. Korábban arról is szó volt, hogy esetleg a levelet nyilvánosságra hozza a kormány, de erre mégsem kerül sor. Varga jelezte - összhangban az elmúlt három-négy hét kormányzati kommunikációjával -, hogy nyugdíj- és bércsökkentésbe a közszférában nem megy bele.

Amiben nyitott a kormány, az a közszférában a karcsúsítás. Ennek mérete és mikéntje a tárgyalások függvénye, jelezte a miniszter, de az elmúlt napokban olyan hírek terjedtek el, hogy néhány ezer embert elbocsátanak az állami és önkormányzati szférából, és néhány betöltetlen státust törölnek. A kormány partner abban is, hogy a gazdaságot fehérítsék, az adócsalást visszaszorítsák, az adókat hatékonyabban szedjék be. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a fordított áfa szabályait más termékekre is kiterjesszék (nyáron egyes mezőgazdasági terményekre vezették be). A közszférában hatékonyabb bérszisztémát szeretnének kidolgozni, de ennek tartalmáról sem árult el semmit Varga.

Jónak tartanák, hogy a nyugdíjjárulék mellett az egészségbiztosítási járuléknál is legyen plafon. Most a nyugdíjjáruléknál aki évente kb. 8 millió bruttót keres, annak csak 8 millióig kell nyugdíjjárulékot fizetnie, az a feletti jövedelem után már nem, ilyesmit akarhatnak most az egészségbiztosítási járuléknál. A szociális támogatásoknál célzottabb juttatásokat akarnak, de olyan támogatásokat nem akarnak csökkenteni, ahol a mérséklés társadalmi csoportok megélhetését tenné gyakorlatilag lehetetlenné.