Leépítések a Magyar Telekomnál és a MOL-nál

Vágólapra másolva!
Jelentős költségcsökkentést vár a MOL és Magyar Telekom is munkavállalói állományaik leépítésre révén. A program egyelőre még csak a Magyar Telekom esetében készült el, a MOL-nak még a szakszervezetekkel is egyezkednie kell.
Vágólapra másolva!

Már idén megkezdi a 2013-as leépítéseket a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma reggeli bejelentése szerint sikerült megegyeznie az érdekképviseletekkel a 2013-as leépítésekkel kapcsolatban. A megállapodás értelmében 500 munkavállalóját bocsátja el a telekommunikációs cég, többségük még 2012 végén távozik a cégtől. A fenti szám nem tartalmazza a vezetői állomány csökkenését, illetve a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony megszűnését. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek összesen mintegy 6 milliárd forintot tesznek ki, melynek nagy része 2012 negyedik negyedévében kerül elkönyvelésre.

A további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások várhatóak január elsejétől. Ezenkívül a béren kívüli juttatások rendszerének egyik eleme is változik, a halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke 25 százalékkal csökken. A megállapodás értelmében a munkavállalók 2013. áprilisában 4 százalékos béremelésben részesülnek. Összességében 5,8 milliárd forintos megtakarítással számol a Magyar Telekom 2013-ra 2011-hez képest.

0,2 százalékos emelkedéssel reagált a Magyar Telekom részvénye a bejelentésre.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]

110 milliárd forintos megtakarításra számít a MOL

Az Index.hu értesülése szerint a MOL is leépítéseket tervez a világgazdasági recesszió miatt elindított átszervezési programjának keretein belül. A tervet az olajipari cég is megerősítette, ugyanakkor a pontos menetrend még a szakszervezetekkel folyatott megbeszélésektől is függ, várhatóan október közepéig születhet meg az ütemterv.

A program keretein belül a MOL 700 munkavállalójától válna meg, melytől 110 milliárd forintos megtakarítást vár 2014-ig 2011-hez képest. A létszámcsökkentés egyaránt érinti a MOL és a TVK alkalmazottjait is, az elbocsátottak fele fizikai, míg másik fele szellemi dolgozó lehet. A program célja a finomítok energiahatékonyságának növelése, a működési költségek csökkentése és a kereskedelmi tevékenység bevételeinek a növelése a kereskedelmi és szállítási tevékenység átszervezése és a csoporton belüli együttműködés növelése révén.

A MOL a lépéssel párhuzamosan megerősítette 300 milliárd forintos hazai beruházási programját az elkövetkezendő három évre, amivel a nehéz iparági környezetre kíván reagálni.

0,4 százalékot emelkedett a hírre a MOL árfolyama nyitást követően a hírre.

MOL

Forrás: [origo]