Görög leányától szabadul a Credit Agricole

Vágólapra másolva!
Kizárólagos tárgyalásokba kezdett a Credit Agricole az Alpha Bankkal görög leányvállalatának, az Emporiki eladásával kapcsolatban. Az ügylet jelképes, 1 eurós áron valósulna meg, azonban előbb további feltőkésítésre van szükség. A francia bank úgy tűnik, szinte bármi áron hajlandó megszabadulni görög kitettségétől, hogy elkerülje a további kockázatokból eredő károkat. 
Vágólapra másolva!

Ma reggel megerősítette a Credit Agricole, hogy Görögország harmadik legnagyobb bankjával, az Alpha Bankkal kizárólagos tárgyalásokba kezdett görög leányának, az Emporiki eladásával kapcsolatban. A francia banknak további 550 millió euró tőkét kell injektálni évek óta veszteséges leányvállalatába, és 150 millió euró értékben átváltható kötvényeket jegyezne le az Alpha Banktól, hogy egy jelképes árért, 1 eurórét cserében megszabadulhasson tőle.

Az Emporikiben 2006-ban szerzett többségi tulajdont a Credit Agricole 2,2 milliárd euróért, mely azóta 5,7 milliárd euró veszteséget termelt számára, továbbá idén júliusban 2,3 milliárd euró tőkebefektetést volt kénytelen eszközölni a görög jegybank felszólítására. Ezt tetézi a még most befizetendő 550 millió euró, mert a bankot csak száz százalékban feltőkésített mértékben hajlandóak megvenni.

A három legnagyobb görög bank mutatott érdeklődést az Emporiki iránt, azonban az Alpha Bank megelőzte a National Bank of Greece és a Eurobank ajánlatát. Az első ránézésre roppant kedvezőtlen üzlet azonban az egyetlen lehetőség a Credit Agricole számára, hogy megszüntesse görög kitettségét, és ne fussa Görögország esetleges eurózónából való kilépésének kockázatát.

A válság nehéz helyzetbe sodorta a görög bankokat, a nemfizető hitelek száma drasztikus mértékben megugrott, és a jegybank szigorú céltartalékolási és feltőkésítési szabályokat ró ki a szereplőkre.

Credit Agricole (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

Alpha Bank (Athens Stock Exchange)

Forrás: [origo]