Negatívba fordulhat a CIG Pannónia tőkéje

Vágólapra másolva!
Egy elemzői találkozón ismertette a CIG Pannónia vezetősége a kamatozó részvényekkel történt tőkeemelés számviteli vonatkozásait. Paradox módon a tőkeemelés miatt fordulhat negatívba a biztosító IFRS sztenderdek szerinti saját tőkéje, bár a magyar számviteli szabályok szerint még így is összhangban lesz a cég a tőkekövetelményekkel. 
Vágólapra másolva!

Múlt pénteken, egy elemzői találkozó keretében mutatta be a CIG Pannónia számviteli vezetője a kamatozó részvényekkel történt tőkeemelés számviteli vonatkozásait, számol be a KBC elemzője. Az ügy érdekessége, hogy a nemzetközi és a magyar számviteli szabályok alapján különböző elszámolási módszert kell alkalmaznia a biztosítónak. Míg a magyar beszámolóban a saját tőkét növeli a tőkeemelés, a nemzetközi szabályozás szerint nem a tőkében, hanem a kötelezettségek között kell kimutatni 2017 szeptember 11-éig. Ekkor fogja ugyanis a cég átváltani a kamatozó részvényeket törzsrészvényekké.

A magyar kimutatásokban növekszik a biztosító tőkéje

A magyar sztenderdek szerint a pénzállomány növekedése mellett azonnal megnő a biztosító saját tőkéje is. Ez különösen fontos a biztosítónak, mivel a jelenlegi tőkeszabályozás értelmében a tőkemegfelelést a magyar beszámoló alapján ellenőrzik. A Szolvencia II szabályozásban sem lesz gond a tőkével, mivel ott egy külön erre a célra összeállított mérleg alapján kell majd megfelelni a szabályoknak.

A kamatozó részvények után fizetendő kamat az eredménykimutatásban fizetendő osztalékként fog megjelenni. A valós kifizetés azonban mindaddig nem fog megtörténni, amíg a CIG Pannónia működése veszteséges lesz. Amennyiben a biztosító az átváltás időpontjáig nem lesz nyereséges, akkor a felhalmozódott kamatokat egy külön képlet alapján fogják törzsrészvényekké alakítani. Nem lehet tehát megmondani, hogy 2017. szeptember 11-én mennyivel nő a cég részvényállománya, tehát ennek hígulási hatása is bizonytalan lesz.

IFRS szerint folyamatos tőkevesztés következik

Az IFRS sztenderdek szerint a tőkebevonás mindaddig nem növeli a cég tőkéjét, amíg bizonytalan az átváltási arány. Ennek értelmében a biztosító a kötelezettségek között mutatja ki a tőkeemelést. Három tényező alapján évről évre növekedni fog a kötelezettség, míg végül az átváltás időpontjában automatikusan tőkeelemmé alakul a kötelezettség.

Maga a kötelezettség három tényezőből tevődik össze: minden kamatozó részvény megfelel egy törzsrészvénynek, a hozzá tartozó kamatoknak illetve egy opciónak, ami abból adódik, hogy bizonyos körülmények teljesülése esetén több mint egy törzsrészvénnyé konvertálódik a kamatozó részvény. Ezen tényezők határozzák meg az IFRS szerint kimutatott kötelezettség értékét, ami a biztosító előrejelzése szerint minden évben növekedni fog és 2017-re nagyjából 2,5-3 milliárd forint körül lesz a jelenlegi 1,4-1,5 milliárdos értékhez képest.

A kötelezettség növekedése folyamatos veszteséget és tőkeveszteséget okoz majd a biztosítónak, ezért paradox módon az is előfordulhat, hogy az IFRS szerinti tőke negatívba fordul. A biztosító szakemberei kiemelték a KBC elemzője szerint, hogy ebben az esetben se lesz szükség utólagos tőkebevonásra, mivel nem az IFRS szerinti kimutatás alapján kell megfelelni a tőkeszabályozásoknak.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]