A baltás gyilkost látják a magyar-azeri kötvényüzlet mögött az örmények

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán meg akarja vásárolni Magyarországtól a budapesti baltás gyilkos, Ramil Safarov szabadságát - ezt állította egy csütörtöki jereváni sajtótájékoztatón egy örmény politikus. Pénteken kiderült, hogy Safarovot egy strasbourgi egyezmény alapján hazájába szállították, hogy ott töltse le büntetése maradékát, és megérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott.
Vágólapra másolva!

A korábban Örményország első ombudsmanjaként, majd a nemzetgyűlés alelnökeként is dolgozó politikus, Larisza Alaverdjan szerint a magyar kormány által Azerbajdzsánnak állítólag eladni szándékozott 2-3 milliárd dollárnyi állampapír lenne az ára Ramil Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadatásának - írta a Panarmenian.net angol nyelvű örmény hírportál.

Safarov egy NATO-finanszírozású nyelvtanfolyamra érkezett Magyarországra 2004-ben. Egy éjjel, a Nemzetvédelmi Egyetem budapesti kollégiumában, késsel és baltával rátámadt egy alvó örmény tisztre, Gurgen Margarjanra. A gyilkosságért első, majd másodfokon is életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság, azzal, hogy legkorábban 30 év múlva szabadulhat.

Larisza Alaverdjan nem közölte, hogy mire alapozza állítását, csak annyit mondott, hogy az esetleges állampapírüzletről érkező hírek aggasztóak azon fejlemények fényében, hogy "Magyarország a demokrácia felől egy autoriter rendszer felé tolódik, a gazdasági helyzete pedig katasztrofális". Szerinte "ez nem puszta egybeesés". Egy héttel korábban örmény civil szervezetek adtak ki közleményt Safarov esetleges kiadatása ellen tiltakozva.

Pénteken kora délután az MTI a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentette, hogy Safarovot Azerbajdzsánba szállították azon strasbourgi egyezmény alapján, amely szerint az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy büntetését a hazájában töltse le. Azeri hírportálok azt írták, hogy megérkezése után a férfi azonnal elnöki kegyelmet kapott.