Meglépnek a kínai cégek az amerikai tőzsdékről

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen gazdasági helyzet, a vállalatok fokozott ellenőrzése és állítólagos alulértékeltsége miatt mind több kínai vállalat vonul ki az amerikai tőzsdékről - írja a Caixin kínai pénzügyi és gazdasági magazin. Ugyanakkor a kivonulási trendet az elmúlt időszak pénzügyi botrányai is erősítik, a kínai cégek könyvelésének minőségét ugyanis több alkalommal megkérdőjelezték az amerikai ellenőrző szervek.
Vágólapra másolva!

Miközben öt évvel ezelőtt még némi túlzással sorban álltak a kínai cégek, hogy az amerikai tőzsdéken bocsáthassák ki papírjaikat, mára megfordult a trend, és egyre többen igyekeznek kivonulni a világ legnagyobb gazdaságának értékpapírpiacairól.

A ChinaVenture Group befektetési tanácsadócég adatai szerint idén már 22 cég kérte tőzsdéről való kivezetését, miközben 2010-ben csupán három kínai vállalat hagyta ott az amerikai tőzsdéket. Ezzel párhuzamosan két évvel ezelőtt még 42 kínai cég bocsátotta ki újonnan papírjait az amerikai piacon, 2012 első felében csupán kettő jelezte nyilvános kibocsátásra (IPO) való igényét. A kínai cégek amiatt panaszkodnak, hogy papírjaik alulértékeltek az amerikai piacon.

A kivonulási trendet az elmúlt időszak pénzügyi botrányai is erősítik, a kínai cégek könyvelésének és pénzügyi jelentéseinek minőségét ugyanis több alkalommal megkérdőjelezték az amerikai ellenőrző szervek, így többek közt az értékpapír-piaci felügyelet, a SEC. Vizsgálat vár többek közt a legnagyobb kínai magánoktató szolgálatra, a New Oriental Educationra, az erdőgazdálkodásban aktív Sino-Forestre és a Longtop pénzügyi szolgáltatóra. A botrányok a kínai cégekkel szembeni általános befektetői bizalmat is gyengítik, ami papírjaik romló teljesítménye miatt további cégeket kényszerít kilépésre.

Az elmúlt években ráadásul vonzóbbá vált a kínai cégek számára a hazai értékpapír-kibocsátás is, a korábban a nagy állami cégeknek kedvező kínai tőzsdék ugyanis ma már mindinkább piaci alapon működnek, és aktívan ösztönzik a kis- és közepes cégek belépését is. Mind több cég próbálja is alaptőkéjét a sanghaji és sencseni (Shenzhen) tőzsdéken növelni, csak januárban ötszáz cég - köztük a Bank of Shanghai vagy a Hszinhua hírügynökséghez tartozó Xinhuanet.com - kérvényezte bevezetését, közülük háromszáz kaphatja meg engedélyét idén.

A kínai lakosság szemléletmódja is sokat változott az elmúlt években, míg korábban a külföldi részvénykibocsátás egyfajta biztosítékot jelentett az adott cég komolyságának és megbízhatóságának igazolására, ma már az otthon listázott, jól teljesítő vállalatokban is bíznak. Az amerikai tőzsdéket elhagyó kínai vállalatokat a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) hongkongi ága is segíti: a pénzintézet egymilliárd dolláros hitelalapot különített el a kivonulni készülő cégek megsegítésére.