Budapesten 127 ezer forinttal magasabb az átlagfizetés, mint Békésben

Vágólapra másolva!
Békés megyében a legalacsonyabbak az átlagkeresetek, és továbbra is a fővárosban keresnek a legtöbbet a Workania állásportál legújabb kutatása szerint. Az eddigi sereghajtó Nógrád több megyét is megelőzött.
Vágólapra másolva!

Átlag 2,9 százalékkal nőttek a bérek Magyarország megyéiben 2012. első félévében a 2011-es év ugyanazon időszakához képest - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérinformációs portál legújabb felméréséből.

Arányait tekintve Nógrád megyében figyelhető meg a legmagasabb, mintegy 15 százalékos bérnövekedés, így a korábban negatív mutatójával sereghajtó megye megelőzte Békés és Somogy megyét, és néhányszáz forinttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is maga mögé utasította.

Forrás: Fizetesek.hu
Forrás: Fizetesek.hu

A tavaly és idén is több mint 30-30 ezer megkérdezésével készített felmérésből kiderül, hogy a főváros az átlag 282 596 forintos fizetéssel még mindig toronymagasan vezet a fizetések versenyében, a második helyet Komárom-Esztergom megye foglalja el, a jelképes bronzérmes Győr-Moson-Sopron megye Fejér megyét szorította vissza a negyedik helyre.

Legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar és Pest megyében nőttek a bérek, 7,7 százalékkal, de szintén 7 százalék feletti volt a növekedés Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben is. Somogyban ugyanakkor 9 százalékkal, Zalában 6,2 százalékkal csökkentek a bérek az idei első félévben a tavalyi első félévhez képest.

A 200 ezer forint feletti átlagfizetéssel rendelkezők listájára Budapest , Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron , Fejér, valamint Vas megye mellé 2012. második félévében Pest és Veszprém megye is feliratkozott, így a fővárossal együtt Magyarország megyéinek közel egyharmada 200 ezer forint feletti jövedelmet tudhat magáénak.