Matolcsy: Húsz háborús évre nem kell euró

Vágólapra másolva!
A német szellem diadalmenetéről szóló könyvet elemez a Heti Válaszban közölt jegyzetében Matolcsy György, aki úgy véli, hogy a magyarok mindig is közel voltak a németséghez. A nemzetgazdasági miniszter szerint az eurózóna a következő két évtizedben harcban lesz, és csak azt követő békeidőben csatlakozna az euróhoz.
Vágólapra másolva!

Peter Watson, a német szellem 1750 és 1933 közötti diadalmenetéről szóló könyvét mutatja be szokásos jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban.

Matolcsy szerint a magyarok mindig is közel voltak a németséghez, "felemelkedéseik és bukásaik is hatottak ránk". Mint írja, a német szellemi és gazdasági tér mindig nagyobb volt a német államnál, "Ennek része volt a mindenkori magyar gazdaság: ma is így van, holnap is így lesz" - szögezi le.

A gazdasági miniszter úgy látja, hogy az eurózóna hosszú pénzügyi és gazdasági válság elé néz, mert "túl sokat markolt és túl sokra vállalkozott". De egyszer eljön a béke, és a megmaradt eurózóna újból megerősödik és megindul felfelé, ahogy egykor Poroszország is tette a harmincéves háború után.

A magyar nemzetpolitika követhet egy olyan többlépcsős stratégiát, amely a következő, talán két évtizedes háborús szakaszban euró nélkül erősíti a gazdaságot, majd az új békét követően belép az eurózónába, és együtt emelkedik az új protestáns német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv gazdaságokkal - írja Matolcsy.

Korábban Matolcsy György már beszélt arról, hogy Magyarország nem siet csatlakozni az euróövezethez, mert először egymillió magyar munkahelyet és gazdasági növekedést szeretnének generálni. Idén júniusban pedig Orbán Viktor mondta azt, hogy az eurócsoporthoz való csatlakozás katasztrófához vezet.

Matolcsy a jegyzetben ír arról is, hogy a német gazdaság kilépett a globális térbe az elmúlt évtizedekben, de közben újból belépett Közép-Európába, így München, Stuttgart, Hamburg és Frankfurt talán erősebben határozza meg a jövőben a magyar gazdaság sorsát, mint Brüsszel. "Az eurózóna válságának elhúzódása véget vethet egy európai birodalmi álomnak, de meghozhatja a szellemi felemelkedés új hullámát Európának, benne Közép-Európának" - zárja írását Matolcsy György.