Túl jól megy az olaszoknak

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök szerdán találkozik Angela Merkel német kancellárral, de a túlságosan jól alakuló kötvényhozamok nehezítik a dolgát.
Vágólapra másolva!

Az olasz tízéves kötvényhozamok 5,86 százalékon álltak szerdán, ez pedig túlságosan kedvező szint Marion Monti olasz miniszterelnöknek ahhoz, hogy nyomást tudjon gyakorolni Angela Merkel német kancellárra a szerdai találkozójukon - írja a Bloomberg hírügynökség portálja. Monti azt szeretné elérni, hogy az európai mentőalap, az Európai Központi Bank támogatásával vásárolhasson közvetlenül a bajba jutott európai országok kötvényeiből. Merkel ezt ellenzi, szeretné elkerülni, hogy közös európai forrásokból tartsák alacsony szinten a déli államok (Spanyolország, Olaszország, Görögország) kötvényhozamait. Monti az év elején előnyösebb alkupozícióban volt, amikor az olasz hozamok fenntarthatatlan szinten jártak, ezért Merkel rá volt kényszerítve, hogy kompromisszumot fogadjon el a válságkezelés módjában.

Az alacsonyabb kötvényhozamok általában természetesen előnyösek az olasz kormánynak, de a németekkel vívott diplomáciai játszmában most nem segítenek. A kötvényhozamok azt mutatják meg, hogy a nemzetközi befektetők mennyire tartják kockázatosnak, hogy egy-egy országnak hitelezzenek. Minél magasabbak a hozamok, annál több kamatot várnak el a befektetők a pénzükért, mert kockázatosnak tartják a hitelező országot. Az olasz kötvényhozamok korábban 7 százalék feletti szinten is jártak, de hosszú távon ez fenntarthatatlan, és elkerülhetetlenné tette volna, hogy az olaszok is nemzetközi segítséget kérjenek. Az olasz gazdaság megmentésére azonban a Nemzetközi Valutaalapnak sem lenne elegendő forrása.