Nem fizető magyarok is gyötrik a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Növelte adózás utáni nyereségét a tavalyi első félévhez képest a Raiffeisen Bank International (RBI) az idén az első hat hónapban - közölte szerdán a bécsi székhelyű nemzetközi bankcsoport.
Vágólapra másolva!

A konszern szintű, adózás és kisebbségi részesedések levonása utáni eredmény 701 millió euró volt, ami 13,9 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit. Az egy részvényre jutó nyereség a 2011 első félévi 2,65 euróról 3,09 euróra emelkedett.

A nem teljesítő hitelek aránya a tavalyi év végéhez képest 1,1 százalékponttal, 9,8 százalékra emelkedett. Az 1,2 milliárd eurós tételből 478 millió euró esett a lengyel Polbankra konszolidációjának időpontjában. A mutatót emellett nagyvállalati ügyfelek elmaradó teljesítései, valamint Magyarországon az elmaradó lakossági hitelek rontották - írta az RBI.

A 2012-es első félév kamatbevétele 1,7 millió euróval (3,6 százalékkal) maradt el az előző év azonos időszakától. Az év további részében stabil üzleti kilátásokkal és a nem fizető hitelek enyhe mértékű növekedésével számol a Raiffeisen. A piacok alakulásának függvényében a bank továbbra is lehetségesnek tart egy tőkeemelést. A bankadók Ausztriában, valamint Közép- és Kelet-Európa többi részén éves szinten várhatóan 190 millió euróval terhelik a bankcsoport eredményét. Ebből 100 millió eurós hatás Ausztriában, 40 millió Magyarországon keletkezik az RBI várakozásai szerint.