Csak tárgyalt a kormány az ötszázalékos áfáról

Vágólapra másolva!
A kormány tárgyalt a szerdai ülésén az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentéséről, de döntést még nem hozott. A Gyulai Húskombinátot azonban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítették.
Vágólapra másolva!

A szerdai kormányülésen a kormány foglalkozott az 5 százalékos élelmiszer-áfa kérdésével, de döntés nem született, ahhoz további hatástanulmányokra van szükség - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési tárca már tavaly is 5 százalékra csökkentette volna az alapvető élelmiszerek áfáját, kormánydöntés erről azonban nem született. A baromfi- és sertéshús, a kenyér, a tej, a tojás és az étolaj áfájának csökkenése ugyanis a költségvetésbe nem fért bele. Az [origo] által megkérdezett elemzők akkor azt mondták, hogy az áfacsökkentésnek rossz üzenete lenne a piacok felé, szembe menne az adóegyszerűsítést célzó tervekkel, és extra profit megszerzésére adna lehetőséget a kereskedelmi cégeknek.

Néhány nappal ezelőtt a tej terméktanács kérte, hogy a legfontosabb tejtermékek áfáját sorolják be az öt százalékos sávba. A terméktanács szerint az ágazatban kilátástalan helyzetet teremtett az idei aszály. "A takarmányárak beláthatatlan emelkedése a felvásárlási árak és a tejtermelői támogatások idei csökkenésével együtt akkora jövedelemveszteséget okoz, amely egy újabb válság képét vetíti előre" - fogalmaztak közleményükben.

Segítenek az állattartóknak

Fazekas Sándor szerdán bejelentette azt is, hogy az állattartók gondjainak enyhítésére 10 milliárd forintos többlettámogatást biztosít a kormány, így összesen 23 milliárd forinthoz jutnak a gazdák ebben az évben. Ebből a pénzből jut majd a baromfitartóknak és a sertéstartóknak is, és lesznek előrehozott kifizetések ezek között.

A fél évszázada nem látott mértékű aszály miatt több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. Kukoricából a korábban országosan várt 8 millió tonnának csak mintegy felét lehet betakarítani, ami összesen 200 milliárd forint bevételkiesést jelent a gazdálkodóknak.

Őszi búzából mintegy 500 ezer tonnával, az összes többi növényből - árpából, zabból - pedig további mintegy 200 ezer tonnával kevesebb termés került a magtárakba az idén. Ez értékben további mintegy 40-50 milliárd forintos kárt jelent. A repcénél 200 ezer tonnával csökkent a termés mennyisége az aszály miatt, ami mintegy 24 milliárd forinttal növeli az idei aszály okozta károkat.

De a szárazság sújtja az idén a világ több országát is. A világpiacot leginkább a legnagyobb gabonaexportőr, az Egyesült Államok területét érintő aszály befolyásolja, a világpiacon drágul a gabona, főként a kukorica és a szója, illetve az emelkedő takarmányárak miatt a sertés- és a marhahús is. A Financial Times üzleti napilap arról írt két héttel ezelőtt, hogy az amerikai kukoricatermés visszaesését meg fogják érezni a világ nagy élelmiszer-ipari cégei is. A Kraft, a Tyson és a Nestlé máris közölte, hogy át fogja hárítani a fogyasztókra a magasabb beszerzési árakat - írta a gazdasági lap.

Kiemelt cég lett a Gyulai

A kormányülésen elfogadták a szakmai szervezetekkel együtt kidolgozott sertésstratégiát, amelynek lényege, hogy hét év alatt ötmillióra növeljék a sertések számát Magyarországon. A stratégiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Gyulai Húskombinátot (korábban erre a Malév esetében volt példa). Erre azért van szükség Fazekas szerint, mert egy 1868-ban alapított, az ágazat számára rendkívül fontos cégről van szó, amely több mint 400 embernek ad munkát. Arról hogy ez konkrétan milyen segítséget jelent a cégnek (MFB-hitel, esetleg állami tulajdonszerzés), annyit mondott, hogy a kormány egyelőre csak a kiemelt státuszról döntött.