Megtört a jég a jegybankban, csökkent az alapkamat

Vágólapra másolva!
Nyolc hónapos szünet után újra megmozdult a magyar kamat, kedden a monetáris tanács 6,75 százalékra csökkentette a rátát. Az euró árfolyama azonnal 280 forintra ugrott a döntést megelőző 278 forintról.
Vágólapra másolva!

Tavaly december óta először módosította az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. A jegybankárok kedden 25 bázisponttal, 6,75 százalékra mérsékelték a rátát, amely még így is a legmagasabb az Európai Unión belül.

A döntés meglepetésnek számít, a piaci elemzők többsége ugyanis a kamat tartását várta. A Reuters által megkérdezett tizenkilenc szakértő döntő többsége, tizenhat elemző a kamat tartását valószínűsítette, hárman azonban 25 bázispontos csökkentést jósoltak. Abból a szempontból azonban nem teljesen váratlan a csökkentés, hogy a befektetők az állampapírpiacon is elkezdték beárazni a kamatcsökkentést, tehát a befektetők is számoltak ezzel.

Alapkamatok

Ország

Kamat

Magyarország

6,75 százalék

Eurózóna

0,75 százalék

Egyesült Királyság

0,5 százalék

Lengyelország

4,75 százalék

Románia

5,25 százalék

Csehország

0,5 százalék

Forrás: Bloomberg

A kamatcsökkentés azt jelenti, hogy a testületen belül legalább négyen szavaztak a monetáris lazításra, feltehetően szoros eredménnyel. Arról, hogy a jegybankárok közül hányan szavaztak tartásra vagy csökkentésre, a mostani ülésről szóló, két hét múlva megjelenő jegyzőkönyv ad majd választ, de Simor András jegybankelnök délután három órakor kezdődő sajtótájékoztatóján már utalhat arra, hogy egyhangú volt-e a döntés.

Eddig így szavaztak

Forrás: [origo]
A képre kattintva lesznek láthatóak az eddigi kamatdöntések 2011 márciusától

6,75 százalékos kamat legutóbb hat évvel ezelőtt, 2006 július végétől volt érvényben, igaz, ennél alacsonyabban volt a kamat 2009 novembere és 2011 december vége között, utóbbi időszakban 5,25 százalékig süllyedt a ráta, amelynél alacsonyabb szintre korábban sosem volt példa.