Pesszimistán várják az őszt a cégek

Vágólapra másolva!
A nyár eleji kisebb javulás a múlté, augusztusban ismét esett a GKI konjunktúraindexe. A vállalkozások közt csak a szolgáltatók kevésbé pesszimisták, a többi ágazat rosszabbul ítéli meg a helyzetet, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is romlottak kissé, és pesszimista hangulatot tükröznek - derült ki a GKI-Erste konjunktúraindexéből, amely a szinte folyamatos és markáns tavalyi esés után idén az első nyolc hónapban már csak hullámzott.

A GKI-Erste konjunktúraindex az üzleti és a fogyasztói alindexből, azokon belül több kisebb alindexből áll. Az üzleti szférán belül az ipari szereplők várakozásai érezhetően, az építőipari és kereskedelmi cégeké ennél kevésbé lettek rosszabbak a júliusinál. A szolgáltató vállalkozások kevésbé pesszimisták.

Az ipari bizalmi index a júniusi és júliusi javulás után augusztusban újra esett. Romlott a termelési helyzet, valamint a teljes rendelésállomány és a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások megítélése is. Az iparban és a kereskedelemben a foglalkoztatási szándék gyengült, az építőiparban nem változott, a szolgáltató cégeknél viszont javult.

Az iparban és a szolgáltató szférában a kapott válaszok alapján a közeljövőben nem várható az eladási árak lényeges változása, viszont a kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt jelentősen emelkedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt. Jelentősen emelkedett a fogyasztók inflációs várakozása - olvasható a jelentésben.

A magyar gazdaság kilátásait tekintve a romlást valószínűsítők aránya jóval meghaladja a javulásban bízókét, az iparban ráadásul a megítélés tovább romlott.