Gyorsan kimerülhet a kazánpályázat kerete

Vágólapra másolva!
A fűtési rendszerek korszerűsítésére hétfőtől lehet pályázni, a Napi Gazdaság szerint azonban a 864,4 millió forintos keretösszeg egy-két napon belül kimerülhet. A mostani kiírással becslések szerint 1000-1500 rendszer cseréje valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől lehet pályázni támogatásért fűtési rendszerek korszerűsítésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetési forrásból meghirdetett konstrukciójára a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A Napi Gazdaság által megkérdezett pályázatírók szerint azonban a keretösszeg egy-két nap alatt is kimerülhet. Piaci szereplők szerint már a tavaly nyáron megjelent, néhány száz lakást érintő, a családi házak felújítását célzó pályázat 1,6 milliárd forintos keretösszege is túl alacsony volt. A mostani kiírással becslések szerint 1000-1500 rendszer cseréje valósulhat meg.

A minisztérium szerint az Új Széchenyi-tervből elnyerhető támogatás hozzájárul a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, elősegíti a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentését.

A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot, ha az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt kiadott jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

Az elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de kondenzációs gázkazán beépítésével lakásonként legfeljebb 850 ezer forint, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként maximum 1,5 millió forint. A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.

Az Új Széchenyi-terv "Fűtéskorszerűsítési Program" pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk a Kormány.hu oldalon és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el.