Kedden döntenek az uniót verő magyar alapkamatról

Simor András jegybankelnök, MNB elnök
Vágólapra másolva!
Kedden dönt a héttagú monetáris tanács a kamatról. A tanács öt-hat tagjáról sejteni lehet, hogyan fog dönteni. Gerhardt Ferenc ugyan beszélt a csökkentésről már a júliusi döntés előtt, mégis a tartás mellett szavazott., Ha ő is beáll a csökkentők sorába, akkor a leghallgatagabb jegybankár, Bártfai-Mager Andrea döntésétől függ majd a kamatszint.
Vágólapra másolva!

A kedden esedékes kamatdöntés előtt a piacon újra vannak olyan várakozások, hogy a monetáris tanács többsége az alapkamat csökkentésére szavaz majd, és így csökkenhet az Európai Unióban jelenleg csúcstartó magyar jegybanki kamat. A jegybank monetáris tanácsának hét tagja van, a többségi döntés határozza meg a kamatszintet.

A testület a jelenlegi felállásban hónapokon keresztül egyhangú vagy fölényes többséggel döntött, ma már azonban a csökkentés többen is kívánatosnak látják. A tanács azonban megosztott. A régi tagok, Simor András elnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök a szigorú monetáris politika hívei, azaz ők feltehetően a kamat tartása mellett foglalnak majd állást elsősorban a inflációs kockázatok miatt.

A másik csoportba tartoznak a tanács új tagjai, akik 2011 tavasza óta vesznek részt a kamatdöntéseken. Közülük Kocziszky György és Gerhardt Ferenc az utóbbi hónapokban többször utalt a kamatcsökkentés lehetőségére. Már a júliusi kamatdöntés előtt azt is nyilatkozták, szerintük az infláció nem akadály és már egy óvatos csökkentésre a múlt hónapban sor kerülhetett volna, végül azonban Gerhardt a tartás mellett voksolt.


A képre kattintva lesznek láthatóak az eddigi kamatdöntések 2011 márciusától

A "kissé bogaras árszakértőnek" tartott Cinkotai János szavazata majdnem biztosra vehető, hiszen február óta valamennyi ülésen a csökkentésre szavazott. Ezzel a véleményével a legutóbbi, júliusi döntésig egyedül maradt, akkor Kocziszky György voksolt még a monetáris lazításra.

Ha kedden Cinkotai és Kocziszky mellett immáron Gerhardt is a csökkentésre szavaz, ahogy arra korábbi nyilatkozataiból következtetni lehet, akkor egy emberen, Bártfai Máger Andreán múlhat, hogy szerdától mekkora lesz a magyar kamat. Ha a tartásra voksol, akkor 7 százalékon marad a ráta, amivel továbbra is uniós csúcstartók lennénk. Ha azonban ő is beáll a sorba és a csökkentés mellett foglal állást, akkor a tavaly december óta 7 százalékos alapkamat 6,75 százalékra mérséklődhet. Ez egyébként példátlan lenne, mert a testület életében először fordulna elő, hogy minimális többséggel szavaz a csökkentésre a testület.

Bártfai-Mager véleményét nem igazán lehet sejteni a nyilatkozatokból, mivel Cinkotai mellett ő a leghallgatagabb jegybankár, kinevezése óta nem nagyon nyilatkozott.