Heteken belül elfogyhat a gyógyszerek támogatására szánt keret

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint az egészségbiztosító arra a kéri a kormányt, hogy a tartalék felszabadításával töltse fel a gyógyszerkasszát, különben elfogyhat a támogatásokra szánt keret. Az OEP szerint semmi rendkívüli dolgoról nincs szó, a szervezet 41 milliárd forint átcsoportosítására vár, amelyhez két minisztérium engedélyére van szükség.
Vágólapra másolva!

Legalább 70 milliárd forintos gyorssegélyre lenne szükség a gyógyszerkasszának ahhoz, hogy összeomlás nélkül kihúzza az év végéig. Ezért az egészségbiztosító segítséget kér a kormánytól - írja a pénteki Népszabadság.

A lap szerint az egészségbiztosító egyelőre csak 41 milliárd forint tartalék felszabadítását kérte, ehhez az engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma adhat. Az újság birtokába jutott dokumentum alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ebben az évben a betegek támogatására a tervezettnél 27 milliárddal többet költött, így elfogyott a gyógyszerkassza négyötöde.

A gyógyszerkassza kisegítése sürgős, enélkül szeptember középig elfogyhat a gyógyszertámogatásra szánt keret - írja a lap, amely szerint a probléma hátterében az áll, hogy a Széll Kálmán-tervben szereplő intézkedéssel idén 120 milliárddal kevesebb jut gyógyszertámogatásra, mint 2010-ben. Szakértők a cikk szerint többször is figyelmeztettek arra, hogy ekkora összeg kivonása veszélyeztetheti a betegellátást.

A cikkre reagálva az OEP ártámogatási főosztály-vezetője, Bidló Judit közölte, a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított. Az egészségbiztosító szerint a gyógyszertámogatás előirányzatának finanszírozása úgy történik, hogy a gyártók visszafizetnek egy adott részt a költségvetésbe. A pénz a költségvetésben is külön soron szerepel, gyógyszer-támogatási céltartalék címen, ezt az összeget a kormányzat a gyógyszertámogatásra forgatja vissza. Bidló hozzátette, ennek a 41 milliárd forintos céltartaléknak az átcsoportosítására várnak most, ehhez a két említett miniszter aláírása szükséges. Ez csak egy technikai transzfer, amelyre évente több alkalommal sor kerül. Ez semmiféle rendkívüli intézkedést nem jelent, a rendszer így működik évek óta - fogalmazott.