A hozamplafon lehet az adósságválság csodafegyvere

Vágólapra másolva!
A Reuters értesülése szerint az Európai Központi Bank hozamplafon bevezetésével harcolna az eurózóna adósságválsága ellen: meghatározott hozamszint felett vásárolna az adott ország állampapírjaiból. Az erről szóló tervet két hét múlva tárgyalhatják a jegybankárok.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank hozamplafont határozhat meg egyes eurózónabeli országok állampapírjaira, ha ezt a szintet túllépi a hozam, akkor kötvényvásárlással szorítaná lejjebb - értesült a Reuters jegybanki forrásokból. A viták és politikai támadások megelőzése érdekében az EKB titkosan kezelné a hozamplafon mértékét.

Az Equilor brókercég piaci kommentárja szerint erre a lépésre már régóta vár a piac, ha pedig hivatalosan is megerősítik a Reuters értesülését, akkor optimista hangulat uralkodhat el a pénzpiacokon. Erre azonban valószínűleg várni kell, a hozamplafon kérdését ugyanis az eurózóna jegybankárai két hét múlva esedékes ülésükön tárgyalhatják.

Christian Schultz, az EKB korábbi közgazdásza - jelenleg a német Berenberg Bank szakértője - szerint gondot jelenthet, ha titkos lesz a hozamplafon, mert akkor a piaci szereplők folyamatos eladással tesztelik majd, melyik szinten hajlandó lépni az EKB. Schulz szerint jobb lenne, ha az EKB nyilvánosságra hozná a hozamplafont, akkor a befektetők is számolnának ezzel, ahogyan a svájci jegybank által meghatározott árfolyamküszöb esetében. (A svájci jegybank tavaly vezette be az árfolyamkorlátot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem engedi az 1,20-as szint alá erősödni a frankot az euróval szemben.)