Napi Gazdaság: Hússzor nagyobb beruházást hozhatott volna a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt a Coca-Cola lemondott egy 40 milliárdos magyarországi beruházásról, és csak egy jóval kisebbet, kevesebb álláshelyet jelentő fejlesztést hajtott végre - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az Orbán Viktor miniszterelnök által egy hónappal ezelőtt felavatott gyártósornál akár hússzor nagyobb értékű beruházásra is esélyes lehetett volna a Coca-Cola magyarországi egysége - értesült a Napi Gazdaság.

A lap szerint a magyarországi egységeinek kialakítására és fejlesztésére eddig összesen 100 milliárd forintot költő üdítőital-gyártó akár 40 milliárd forintos beruházást hozott volna. A népegészségügyi termékadó és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt a cég végül lemondott tervéről, s csak a végül megvalósult kétmilliárd forintos projektet valósította meg.

A lap - névtelenséget kérő - forrásai szerint a múlt hónapban átadott gyártósor kialakítását bonyolultabb lett volna leállítani, mint befejezni. A cikk szerint azonban ez is eredmény, mert akár a hazai gyártás felszámolása is felmerülhetett volna. A legnagyobb beruházási tételt az jelentette volna, ha az ausztriai gyártást teljes egészében Magyarországra hozza a cég, ám - részben az osztrák egység lobbitevékenysége miatt az ausztriai Römerquelle-üzemet bővítették ki, és oda költöztették a teljes gyártósort. A cikk szerint a teljes gyártósor működtetése 120-130 alkalmazottnak adna munkát, a múlt hónapban átadott gyártósorhoz azonban elég 20-25 fő.

A Coca-Cola magyar leánycége a Napi Gazdaság elszalasztott projektekre és a jövőbeli beruházási tervekre vonatkozó kérdésére nem reagált. Pénteken, dél után a cég a cikkre reagálva közölte: "A Coca-Cola Hellenic beruházásairól, azok helyszínéről és nagyságrendjéről több helyen pontatlan és félrevezető információkat közöl, ezért kérjük, hogy a cikk állításait ennek figyelembevételével kezeljék. A cikkben említett beruházások semmilyen módon nem érintik a Coca-Cola Hellenic jövőbeni magyarországi fejlesztéseit." A cég közleménye azonban nem tér ki arra, hgy a cikknek mely állításai pontatlanok vagy félrevezetőek.