Aranydollárral kacérkodnak a republikánusok

Vágólapra másolva!
Az inflációtól való félelmében az amerikai republikánus párt egyik szervezete megvizsgáltatná, hogy megéri-e visszatérni az aranystandard rendszeréhez, amelyben a pénz mennyisége az arany mennyiségéhez volt kötve. A régi rendszer az 1970-es években bukott meg, de már egy évtizeddel később vizsgálták, hogy érdemes lenne-e visszatérni hozzá.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben a republikánus párt egyik szervezete a párt kongresszusa elé tárja azt az ötletét, hogy vizsgálják meg, visszatérjenek-e az úgynevezett aranystandard rendszerhez, amelyben a dollár értéke az aranyhoz lenne kötve - írta a Wall Street Journal.

Az 1981-89 közötti elnök, Ronald Reagan állított már fel egy ilyen bizottságot, de az arra a következtetésre jutott, hogy ez nem lenne jó lépés. A republikánusok Tampa Bay-i (Florida) szervezete most újra megvizsgáltatná "az aranystandard rendszerhez való visszatérés lehetőségeit."

Az aranystandard 1971-ig létezett (rövidebb megszakításokkal), és a lényege az volt, hogy a gazdaságban lévő pénz- és aranymennyiség aránya ne változzon. Vagyis egy uncia aranynak gyakorlatilag fix ára volt.

Az 1929-32-es válságban az Egyesült Államok egyszer már feloldotta a pénz aranyhoz való kötését, majd 1971-ben az olajválság miatt végleg megszüntették az aranystandardot. A rendszernek ugyan van előnye, mert lefékezi az áremelkedést, de a múlt században a közgazdászok rájöttek arra, hogy a rendszer a gazdasági növekedést is megfojtja. Az USA-ban sokan attól félnek, hogy a jelenlegi válság alatt a gazdaságba pumpált pénz óriási inflációt okoz majd a következő években.

Ahhoz hogy egyre több áru és szolgáltatás legyen a piacon (egyre több a lakos) az kell, hogy a gazdaságban egyre több pénz legyen. Az arany mennyisége a kaliforniai, afrikai vagy ausztrál aranyláz ellenére sem tudott olyan gyorsan növekedni, mint a gazdaság. Az aranyhoz kötött pénz lényegében megfojtotta a gazdasági növekedést.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke is gyakran figyelmeztet az aranystandard veszélyeire - írta a Wall Street Journal. Érvelése szerint az 1800-as években a gazdaság hirtelen robbanásai és összeomlásait arra is vissza lehet vezetni, hogy az aranystandard nem hagyott mozgásteret a pénzmennyiség alakítására és a bankok kamatainak változtatására.

Mitt Romneynak, a republikánus párt elnökjelöltjének januárban már nekiszegezték a kérdést, hogy támogatná-e az aranyhoz való visszatérést. Azzal bújt ki a kérdés alól, hogy örül annak, hogy folyik az ötletelés a gazdaság stabilitása érdekében, de rámutatott annak a veszélyére, hogy valakinek meg kellene határoznia, hány dollár legyen egy uncia arany.