Lenyomta az euró a dollárt, a forint még nem inog

Vágólapra másolva!
Egy gyenge kínai adat és egy Fed-jegyzőkönyv mozgatta a piacokat, az utóbbi bizonyult erősebbnek: a dollár gyengült, az euró erősödött csütörtök reggelre. A forint tartja magát.
Vágólapra másolva!

A forint csütörtök reggelre kissé visszaerősödött az euróval szemben: a közös európai pénz árfolyama, mely szerdán 276,2-ről 277,8-ig emelkedett, a csütörtöki kereskedést 276,9-nél kezdte.

Az euró eközben a dollárral szemben héthetes csúcsra erősödött, az euró/dollár árfolyam 1,2553 fölött is megfordult, és immár több mint 4 százalékkal mozog a július végi, 1,2042-es kétéves mélypont fölött. A piacon most többen úgy vélik: az árfolyam akár 1,26-ig is emelkedhet.

A dollár gyengülését döntően a (magyar idő szerint) szerda késő délután közzétett Fed-jegyzőkönyv idézte elő, melynek tanúsága szerint az augusztus végi kamatdöntő ülésen az USA jegybankjának szerepét is betöltő intézmény chicagói elnöke, Charles Evans megismételte korábban többször hangoztatott véleményét a monetáris lazítás szükségességéről.

A nagyszabású kötvényvásárlási program harmadik felvonásába vetett remények újraéledése megint gyengítette a dollárt. A dollárnak az USA legfontosabb kereskedelmi partnerei devizáival szembeni erejét számszerűsítő Dollar Index például kéthónapos mélypontra, 81,368-ig esett.

Az elmúlt egy hónap alatt a Bloomberg korrelációs indexeinek tanúsága szerint a dollár 3,1 százalékkal gyengült, amivel a fejlett piaci devizák közül a 3,3 százalékos mínuszt produkáló jen után a második leggyengébb teljesítményt nyújtotta. Az euró ugyanezen idő alatt 0,7 százalékkal erősödött.

A reményteli hangulatot a várakozásoknál sokkal gyengébb kínai feldolgozóipari adatok sem tudták elrontani. A HSBC által számított beszerzési menedzser index (BMI) augusztusban kilenchónapos mélypontra, 47,8-re esett. (Az 50 alatti értékek a szektor zsugorodására utalnak.) A sanghaji tőzsde kivételével ennek ellenére az ázsiai börzék megőriztek valamennyit az adat közzététele előtti pluszokból.