Az NGM továbbra is megadóztatná a jegybankot

Vágólapra másolva!
Bár Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint nem kizárt, hogy a kormány eltörli a jegybankra vonatkozó tranzakciós adót, az NGM helyettes államtitkára azt mondta, számolnak ezzel a bevétellel.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály értelmében a jövőre kivetendő tranzakciós illeték hatálya a Magyar Nemzeti Bankra is kiterjed, eltérő kormányzati, országgyűlési döntés nem született - válaszolta újságírói kérdésre Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a júliusi államháztartási adatok publikálása alkalmából tartott szerdai online tájékoztatón.

Egy másik kérdés azt firtatta, lesz-e törvényváltoztatás, miután az Európai Központi Bank kimondta, hogy uniós jogba ütközik az illeték kiterjesztése az MNB-re. A helyettes államtitkár erre azt közölte, hogy a kormány is tanulmányozza az EKB véleményét, mindeddig nem hozott olyan döntést, hogy a törvényen változtatást tartana szükségesnek.

Cséfalvay Zoltán, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára azonban a Hír Televíziónak adott nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy a kormány eltörli az MNB-re kiterjesztett tranzakciós adót, hiszen a Költségvetési Tanácsnak benyújtott legutóbbi háttérszámítások ezt alátámasztják.

Nincs döntés a tartalékokról

Az online sajtótájékoztatón az idei tartalékok befagyasztására vonatkozó kérdésre Banai Péter Benő azt felelte, hogy az idei költségvetési törvény értelmében a mintegy 320 milliárd forintra rúgó, az államháztartási kockázatokat ellensúlyozó tartalékok felhasználására csak októbertől kerülhet sor, amennyiben az idei, uniós módszertan szerinti hiány várhatóan nem haladja meg a GDP 2,5 százalékát. Ezért a tartalékok felhasználásáról nem születhetett, és nem is született döntés.

A helyettes államtitkár arra a felvetésre, hogy a múlt heti, recessziót jelentő GDP-adat miatt a kormány felülvizsgálja-e a jövő évi növekedésre vonatkozó 1,6 százalékos becslését, azt mondta, a külső keresletet illetően az Európai Bizottság is 2012-ről 2013-ra Magyarország főbb exportpartnereinek felfutó gazdasági növekedésével számol. "A belföldi folyamatokat illetően kiemelendő a hazai autógyárak felfutó termelése, a döntően beruházásokat finanszírozó európai uniós források növekvő összege. Mindemellett a munkahelyvédelmi akciótervnek is kedvező makrogazdasági hatásai lehetnek. A 2013. évi költségvetés ugyanakkor esetlegesen kedvezőtlenebb makrogazdasági folyamatokkal is számolt, hiszen az Országvédelmi Alap 100 milliárd forintot tartalmaz a potenciális negatív hatások kivédésére" - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy mikor tervez a kormány legközelebb devizakötvényt piacra dobni, és milyen összegben - Banai Péter Benő kifejtette: "Devizakötvény kibocsátását tervezzük a nemzetközi szervezetekkel - IMF, Európai Bizottság - történt megállapodást követően. Célszerű egyúttal a finanszírozási források, piacok lehetséges diverzifikációjának vizsgálata."