Magyarkodás miatt büntették meg az Auchant

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal tízmillió forintra büntette az Auchant, mert 2010-ben egyes termékeit magyar népi motívummal, nemzeti színekkel és a Hungarikum felirattal reklámozta. Mivel a bírság kiszabásakor nem volt törvény arról, hogy mi a magyar termék, a GVH abból indult ki, hogy "mit tart a fogyasztó magyarnak".
Vágólapra másolva!

Az Auchan 2010. augusztus 6-ától 12-ig terjedő időszakban hirdetéseiben egyes termékeit magyar népi motívummal, piros és zöld színekkel, valamint "Auchan Hungarikum" felirattal népszerűsítette. A Gazdasági Versenyhivatal szerint az Auchan ezzel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a céget 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte - közölte szerdán a GVH.

A hivatal érvelése szerint azt Auchan a jelölésekkel azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy az adott termék választása esetén magyar terméket vásárol. A GVH közleménye kitér arra, hogy a döntésének időpontjában nem határozta meg jogszabály, hogy mi a magyar termék. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az érdemi döntés meghozatalához arra nem is volt szükség.

Döntésüket ugyanis a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alapján hozták meg. A GVH így az átlagfogyasztó szemszögéből vizsgálta azt, hogy mi a magyar, vagyis hogy mit tart a fogyasztó magyarnak, és ehhez képest értékelte a vállalkozás kommunikációját.

A GVH szerint a magyar termék fogalma hétköznapi értelmezésben a magyar alapanyagból, magyar cég által, magyar munkaerő közreműködésével, Magyarországon előállított termékeket jelöli. "Az Auchan a reklámozott termékek jelentős része tekintetében nem bizonyította azok magyarságát" - közölte a GVH.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója tavaly az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy alapvető nézeteltérés van a GVH és az Auchan között az akcióban megjelent termékek megítélésében. Azzal érvelt, hogy akkor még nem volt hatályban a hungarikumtörvény, így a hungarikum szóval nem kapcsolható össze, hogy kizárólag magyar tulajdonban lévő, magyar munkaerővel, magyar alapanyagból készülő termék esetében lehet csak használni.