A magánvagyonukat kockáztatják a strómanok

Vágólapra másolva!
A jövőben folyamatosan indít majd pereket a NAV a cégeket csődbe vivő strómanok és árnyékvezetők ellen, miután egy bírósági döntés kimondta, hogy ők is felelősek a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért.
Vágólapra másolva!

A jövőben nem kerülhetik el a felelősségre vonást azok, akik strómanként vagy árnyékvezetőként irányítanak egy céget - közölte a NAV szerdán egy bírósági döntésre hivatkozva.

A közlemény szerint az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla először mondta ki, egy eseti döntésre hivatkozva, hogy egy felszámolás során megszűnő cég névleges, stróman vezetője és árnyékvezetője is személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért.

A döntés értelmében a jövőben a stróman hiába védekezik azzal, hogy "én csak a nevemet adtam, és valójában semmit nem csináltam a cégben, és semmiről nem is tudtam". Valamint az árnyékvezető sem mentesülhet a szigorú jogkövetkezmények alól, azért mert ugyan nem szerepel a cégnyilvántartásban, de a háttérben megbújva a valóságban ő irányítja a vállalkozást - közölte a NAV.

A bíróság ezen döntésére is tekintettel, valamint az ellenőrzések eredményeinek összegzése és a NAV bűnügyi szakterületének adatai alapján az adóhatóság a jövőben folyamatosan fog pereket indítani a névleges és az árnyékvezetők kártérítési felelősségének megállapítása iránt.