A görög kuncsorgás hete jön

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió több vezetőjével is tárgyal a görög miniszterelnök a héten, miután az athéni kormány könnyítéseket szeretne elérni a takarékossági csomagjának megvalósításában. A görög kormányfő, Antonisz Szamarasz szerdán az euróövezet pénzügyminiszteri csoportjának vezetőjével ismerteti megszorító programjának vázlatát, amelyben a nyugdíjcsökkentés is benne lesz.
Vágólapra másolva!

A görög miniszterelnök, Antonisz Szamarasz az Európai Unió több vezetőjével is találkozik a héten, hogy demonstrálja, kormánya elkötelezett a megszorító program végrehajtása mellett - számol be a Wall Street Journal üzleti napilap internetes oldala.
Augusztus elején állapodott meg újabb megszorításokról a görög kormány, amelyekkel 2013-ban és 2014-ben összesen 11,5 milliárd eurót spórolna a kormányzat. Pontos részletek azonban nem derültek ki a csomagról.

Hétfőn Berlinben megbeszélést kezd a német és a görög külügyminiszter. Szerdán a Wall Street Journal értesülései szerint a megszorítások általános vázlatát fogja ismertetni Antonisz Szamarasz, amikor Jean-Claude Junckerrel az euróövezet pénzügyminiszteri csoportjának vezetőjével találkozik Athénban.

Magas rangú kormányzati tisztviselők hangsúlyozzák, hogy az új intéződéseknek tartalmazniuk kell a politikailag érzékeny nyugdíjcsökkentést is, továbbá a bérek csökkentését és elbocsátásokat a közszférában.

Szamarasz pénteken Berlinben találkozik a német kancellárral, Angela Merkellel. Ez a találkozó lesz Szamarasz júniusi hivatalba lépése óta a legmagasabb szintű találkozója. Másnap Párizsba utazik, ahol Francois Hollande francia elnökkel folytat megbeszélést.

A görög kormány szeretne könnyítéseket kapni. Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt fogja kérni Angela Merkel kancellártól, hogy két év helyett adjanak négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

A német kormányszóvivő azonban kijelentette, hogy Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson további támogatásra.