Átment Brüsszelen a trafiktörvény

cigaretta, dohánytermék, trafik, dohánybolt
Vágólapra másolva!
Kifogás híján átment a trafiktörvény az Európai Bizottságon - írja a Népszabadság. A tervezet ellen senki nem emelt kifogást.
Vágólapra másolva!

Nem fűzött véleményt a trafiktörvényhez az Európai Bizottság, sem a tagállamok. A februárban Brüsszelbe eljuttatott tervezet ellen augusztus 17-ig emelhettek volna kifogást - írja Népszabadság brüsszeli forrásaira hivatkozva.

A lap szerint mivel nem fűztek hozzá véleményt, az elképzelés nem akadályozza az áruk szabad mozgását.

A pénteken lezárult értesítési eljárásban csak általánosságban vizsgálták, hogy sérültek-e a belső piac szabályai. A bizottság azonban fenntartja a jogot, hogy később - a törvénytervezet elfogadása után, a végrehajtás során - kifogást emeljen, ha problémát lát, vagy akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat - olvasható a lapban.

A trafiktörvény értelmében állami monopóliummá válik a dohánytermék-kereskedelem, és csak külön erre a célra nyitott, korlátozott számú üzletben lehet majd cigarettát árusítani. A javaslatot többen támadták. Volt, aki azzal vádolta a kormányt, hogy egy bizonyos dohánygyárat akar helyzetbe hozni, a német kormány pedig notifikációs eljárásban támadta meg a javaslatot.