Árzuhanás és tőkeemelés a CIG-nél

Vágólapra másolva!
Péntek reggel felfüggesztették a CIG Biztosító részvényeivel való kereskedést a tőzsdén, miután a társaság a vártnál több, 2,5 milliárd forintos veszteségről számolt be a gyorsjelentésében. A CIG tulajdonosai tőkeemelésről is döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.
Vágólapra másolva!

Alacsony forgalom mellett tíz százalékot esett a pénteki kereskedés elindulása után a CIG-részvények ára a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a kereskedést 9 óra után felfüggesztették. A papírok ára soha nem volt még ilyen alacsony: az árfolyam 224 forintra süllyedt, csütörtök délután még 260 forinton jegyezték a részvényt. Az elmúlt egy évben a CIG-papírok legmagasabb árfolyama 775 forint volt..

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. csütörtökön tette közzé második negyedéves eredményét, amely rosszabb, mint amit az elemzők vártak. A társaság 2,513 milliárd forint adózás utáni veszteségről számolt be 2012 első hat hónapjában a tavalyi első félév 1,578 milliárd forint veszteségével szemben. Csak a második negyedévben 1,3 milliárd forint volt a veszteség.

A díjbevétel 17 százalékot esett, elsősorban az életbiztosítási díjbevételek megcsappanása miatt. A jelentés szerint a veszteség összhangban van a társaság várakozásaival és azzal a deklarált üzleti céllal, hogy 2014-re nyereségessé váljon. A jelentésben hozzáteszik, hogy a csoporthoz tartozó Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) az általános biztosítások (elsősorban kgfb és casco) értékesítésével nagy mértékben kompenzálni tudta az életbiztosítási ág teljesítményének kiesését.

A CIG Pannónia Életbiztosító jegyzett tőkéje 2,531 milliárd forint, saját tőkéje 1,9 milliárd forint volt június 30-án. Az Equilor Zrt. elemzői szerint akut tőkehiány továbbra sincsen, de a társaság tőkeemelésről is döntött a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Ennek eredményeként a cég tulajdonosai zárt körben kamatozó részvényeket jegyeznek és mintegy 1,5 milliárd forinttal megemelik a tőkét. Az Equilor szerint, ha az MFB oldaláról is érkezik egy kölcsön, az jó időre rendezi a társaság pénzügyi helyzetét, ezt követően pedig a profittermelés felfuttatása lesz a legfontosabb szempont a CIG megítélésében.