Százmilliárdokat faragott le az államadósságból a forint

Vágólapra másolva!
A forint erősödése 253 milliárd forinttal csökkentette a magyar állam adósságát az elmúlt három hónapban, GDP-arányos szintje 78,9 százalékról 77,6 százalékára mérséklődött a a második negyedév végére - derül ki a jegybank által közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,6 százalékára csökkent 2012 második negyedévének végére, a megelőző negyedév végi 78,9 százalékról, elsősorban a forint erősödése miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken, a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

Az államháztartás nettó hiánya a második negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP 3,5 százalékát tette ki, szemben az előző negyedév végi 4,4 százalékkal. Az adósságot, amely a negyedév végén 22 173 milliárd forintot tett ki, a második negyedévben 253 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel pedig 27 milliárd forinttal növelte.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a 2012 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el