Nincs remény az építőiparban

Vágólapra másolva!
Júniusban sem állt meg az építőipar hét éve tartó zuhanása: a termelés 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport, az épületek és az egyéb építmények termelése is csökkent, miközben a termelői árak valamelyest emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az új szerződések növekedésének köszönhetően a június végi szerződésállomány kismértékben magasabb volt az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az építőipar termelői árai az év második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal emelkedtek.

Júniusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 0,5 százalékkal alacsonyabb volt. Az év első hat hónapjában a termelés 10,1 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az előző évinél: az épületek építése 12,1, míg az egyéb építmények építése 10,3 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az építőipar valamennyi ágazatának termelése visszaesett: az épületépítési projektek szervezése és az épületek szerkezetépítése 21,8 százalékkal, az egyéb építmények ágazat termelése 6,1, és teljes termelés ötödét kitevő speciális szaképítés termelése 8,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az új szerződések volumene júniusban 14 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit, főleg az ipari és mezőgazdasági épületekre, kommunális beruházásokra, valamint vasút- és útfelújításra kötött szerződéseknek köszönhetően.

Az építőipar termelői árai a második negyedévben valamelyest emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A drágulás mértéke 1,9 százalékos volt.