Dagad a globális kamatbotrány

Barclays bank, Libor, referencia-kamatláb, atm, bankjegykiadó automata
Vágólapra másolva!
Hét nagybankot is beidéztek abban az ügyben, amely még június végén pattant ki a brit Barclays körül a referenciakamatok manipulálásának gyanúja miatt - számolt be a BBC és a CNN is a vizsgálatokra rálátó forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg Barclays-botránynak indult ügyről már július elején sejthető volt, hogy globális skandalummá fajul, a hatóságok ugyanis Amerikában és az Európai Unióban egy tucat nagybank esetében is vizsgálatokat indítottak. Azt próbálták meg felgöngyölíteni, hogy mely bankok manipulálták a bankközi piacokon fontos iránymutatásul szolgáló LIBOR értékét az elmúlt években, miután felmerült a gyanú, hogy a brit Barclays kereskedői 2005 és 2009 között ezt tették.

A Barclayst 290 millió fontra (közel 110 milliárd forintra) júliusban már meg is büntette a brit pénzügyi felügyelet, ezúttal pedig további hat nagybankkal együtt beidéztek a bíróságra. A BBC és a CNN beszámolója szerint is New York és Connecticut amerikai szövetségi államok főügyésze küldte ki az idézéseket a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a JP Morgan Chase, a HSBC, a Royal Bank of Scotland és a UBS bankokhoz. Az információt az érintett ügyészségek nem kommentálták.

A vádak miatt már lemondott a Barclays elnöke, majd visszalépett Bob Diamond, a Barclays vezérigazgatója is, a múlt héten pedig kinevezték az új elnököt, David Walkert. A BBC szerint Walker közölte, hogy felülvizsgálja a bank működését és napokon belül megkezdi az új vezérigazgató kiválasztását.

Forrás: AFP/Carl Court

A LIBOR - London Interbank Offered Rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok saját nagybani hitelköltségük becslése alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. A LIBOR-t használják az amerikai városok és megyék által kibocsátott kötvények kamatlábának meghatározására is, de hatással van például a Magyarországon felvett devizahitelek árára is. Hogy a konkrét ügynek van-e magyar vonatkozása, vagy vannak-e magyar érintettjei, azt a vizsgálatok jelenlegi fázisában még nem tudni.