A Facebook-részvény a New York-i tőzsde lúzere

Vágólapra másolva!
Újabb mélypontra esett a május közepén tőzsdére vitt Facebook részvényének az árfolyama. Ősszel akár még nagyobb zuhanás jöhet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön majdnem 7 százalékos napi veszteséggel 20 dollár alatt zárta a kereskedést a három hónapja még 38 dolláron induló Facebook-papír a New York-i tőzsdén. A cég tőzsdei értéke így a kibocsátáskori 100 milliárd dollárról 43 milliárdra csökkent - írta a Financial Times brit üzleti lap internetes oldala.

A Facebook-részvény teljesítménye a Nasdaq és az S&P 500-as mutató mezőnyében is a legrosszabbnak számít a május közepe eltelt időszakot figyelembe véve. Az első három hónap árfolyamváltozását tekintve a Google 2004-es bevezetése óta tőzsdére vitt nagy technológiai cégek között is sereghajtó.

A csütörtöki esés hátterében az áll, hogy lejárt az első határideje annak a moratóriumnak, amely megakadályozta a tőzsdei bevezetés előtt tulajdonossá váló befektetők részesedésének piacra dobását. Ez 271 millió részvényt érintett, és közülük sokat a piacra is öntöttek, a Facebook forgalma ugyanis szerdához képest a háromszorosára, 156,7 millió darabra nőtt.

A következő tíz hónapban azonban összesen további kétmilliárd darab részvény eladása válik lehetővé. A legtöbbé novemberben, amikor a Facebook-alkalmazottak tulajdonában lévők szabadulnak fel a korlátozás alól.