Recessziót hozott Matolcsy tündérmeséje

gdp, recesszi, hanyatlik a magyar gazdaság, adatok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Rosszul taktikázott a kormány az IMF-tárgyalásokon, amikor saját igazáról a magyar gazdaság teljesítményével akarta meggyőzni a hitelezőket. A második negyedéves GDP-adat szerint a magyar gazdaság recesszióba került, már két negyedéve visszaesik.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is recesszióba került a magyar gazdaság, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első negyedév után a másodikban is visszaesett a kibocsátás. Az elsőről a második negyedévre 0,2 százalékos volt a visszaesés, míg az egy évvel ezelőtti állapotához képest 1 százalékkal volt kisebb a magyar teljesítmény. Az első három hónap visszaesési üteme 0,7 százalék volt. Az infláció a vártnál rosszabbul alakult (erről bővebben itt olvashat).

A KSH nyers adatai szerint 1,2 százalékos volt az éves visszaesési ütem, de érdemesebb a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatokat figyelembe venni. Az idei szökőév, vagyis egy nappal többet dolgoztunk, ami a GDP-adaton is látszik, a kiigazított adatok viszont lehetővé teszik az évek közötti pontosabb összehasonlítást. A KSH csak később hozza nyilvánosságra a részletes adatokat, a gyorsjelentés alapján viszont azt írták, hogy a nemzetgazdasági ágazatok fele stagnált, az információ, kommunikáció növekedett, míg az építőipar jelentősen visszaesett.

Júniusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a válságnak vége. Szerinte ez az év még "egy kicsit rizikós", de jövőre nagy növekedést vár. A miniszter a magyar gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy "a magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz".

Az NGM-et nem lepte meg az adat, ezt állították a közleményükben. A tárca szerint a kormány az előző évinél jelentősen rosszabb tendenciákkal számolt az idei évben. A magyarázat szerint az ipar lendületvesztése és a mezőgazdaság előző évitől elmaradó teljesítménye járult hozzá a visszaeséshez. Az NGM közleményének címe az volt, hogy Európa gazdasági növekedésének megfelelő a magyar GDP-adat. A német és a francia gazdaság azonban nem esett vissza a második negyedévben, míg a magyar igen.

Ez kevés lesz az IMF előtt

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Figyelőnek adott interjújában arról beszélt, hogy a hiteltárgyalás szempontjából is nagy jelentősége van a keddi GDP-adatnak. A kormány és az IMF, illetve az Európai Bizottság nem értett egyet a magyar gazdaság várható alakulásáról, márpedig ez a kiindulópontja bármilyen megegyezésnek.

Varga a lehetséges kimenetelekről azt mondta, valószínűtlen, hogy a kormány higgye el az IMF számait, ha pedig nincs megegyezés, akkor felállhatnak az asztaltól. Harmadik lehetőség viszont, hogy "mégiscsak mi győzzük meg őket, esetleg azzal, hogy várjuk meg a második negyedéves GDP-adatokat, és ez alapján folytassuk a tárgyalásokat". A kedden nyilvánosságra került adat egyelőre az IMF és az EU aggodalmait támasztja alá.

Optimista a kormány

Igaz, Matolcsy György júniusban, a jövő évi költségvetésről szóló döntés után azt nyilatkozta, hogy az év első felében enyhe visszaesésre, a második részében pedig növekedésre számítanak. Ezzel együtt is a kormány növekedési várakozása messze optimistább az idei évet tekintve, mint a piaci és a többi intézményi becslés. Az adat arra mutat, hogy a magyar gazdaság 2012 egészében is vissza fog esni. Matolcsy György stagnálásra vagy enyhe pluszra számít az egész évet tekintve, de a friss adat inkább azt támasztja alá, hogy csökkenni fog a magyar gazdaság teljesítménye.

A keddi adat megjelenése előtt a Reuters legfrissebb felmérése szerint tizenkilenc elemző átlagosan 0,7 százalékos szűkülést valószínűsített Magyarországon 2012-re. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató, a Morgan Stanley a múlt szerdán adta ki a felülvizsgált becslését, amely szerint Magyarországra durva, 1,2 százalékos visszaesés vár az idén. A Portfolio.hu felmérésében részt vevő makroelemzők szerint az egész évben 1 százalékkal csökken a magyar gazdaság. A Magyar Nemzeti Bank 0,8, az Európai Bizottság 0,3, az OECD 1,5, a Századvég Gazdaságkutató 0,8, a GKI Gazdaságkutató 1,5 százalékos visszaesést valószínűsít. Az IMF-delegációvezetője, Tanosz Arvanitisz a júliusi tárgyalások után csupán annyit árult el a Valutaalap becsléséről, hogy "a nehéz külső és belső környezetben a reál-GDP várhatóan visszaesik 2012-ben".

Csak az autókban bízhatunk

"Lefulladt az összes motor" - mondta Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője az [origo]-nak. Azt mondta, az adat nem volt meglepetés, így az éves várakozásukon sem változtatnak, amely 1 százalékos visszaesést jelez. Bár a júliusi ipari adatok még nem ismertek, a GDP adatból arra lehet következtetni az elemző szerint, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár nem dobott sokat a második negyedéven, igaz a későbbiekben azért nagyobb mértékben hozzájárulhat a növekedéshez.

"Az ipar, a kis- és külkereskedelmi adatok alapján is a KSH által közölt hanyatlásra lehetett számítani. Sajnos ez a realitás" - kommentálta a kedden megjelent GDP-adatot Németh Dávid, az ING közgazdásza. Hozzátette, hogy az építőipar is borzalmasan szerepelt, a Nokia-gyár bezárása is sokat kivett a magyar gazdaságból.

Bár Németh szerint többek között a Mercedes-gyár termelésének felfutása, az Audi-gyár fejlesztése miatt a második félévben valamelyest javulhat a gazdaság teljesítménye, az szinte biztosra vehető, hogy negatív lesz a végeredmény. "Én 0,6-0,8 százalékos hanyatlásra számítok" - tette hozzá. A visszaesésben szerepe lesz a tavaly az átlagosnál jobban muzsikáló mezőgazdaság idei gyenge teljesítményének, a bázishatás, vagyis a tavalyi magas szint és a fagykárok miatt. Összességében az látszik, hogy szinte egyedül az autógyártás ad támaszt a gazdaságnak, azaz ez akadályozza meg a jelentősebb zuhanást. A másik nagy exportterület, az elektronikai gépek gyártása ugyanis nagyon rosszul alakul.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az információ, telekommunikáció és vendéglátás kivételével szinte minden ágazatban csökkenés, illetve stagnálás volt. A legnagyobb visszaesés továbbra is az építőipart jellemzi, míg a mezőgazdaság termelése a súlyos aszály miatt csökkent jelentősebb mértékben. Az ipari termelés stagnált - írta gyorselemzésében.

A fogyasztás visszaesése felgyorsult, a beruházások csökkenő mértékben, de visszaesést mutatnak. Az elemző a következő negyedévekben lassú javulásra számít, amelyet a Mercedes termelésének lassú felfutása segíthet, majd az utolsó negyedévben beindul a General Motors motorgyártó üzeme is.

Leszakadóban

A magyar GDP-adat azért is számít rossznak, mert a nyugati nagy gazdaságok irányától jelentősen eltér. Franciaország és Németország is jobb GDP-adatot mutatott be a vártnál. A franciák az elsőről a második negyedévre ugyan nem növekedtek, de nem is estek vissza, ahogy azt az elemzők várták, így pozitív meglepetés az adat. A németek növekedését negyedéves alapon 0,2 százalékra becsülte a piac, ehhez képest 0,3 százalékkal növekedtek. Németország éves bővülési üteme 1 százalék volt, ehhez képest a magyar 1,2 százalékos visszaesés rendkívül súlyos.

A német gazdaság mozgását azért érdemes követni, mert Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnereként nagy hatással van a hazai gazdaság alakulására. A magyar termelés azonban a válságban kezdett leszakadni a német úttól, ahogy ez a friss adatokból is látszik. Az MKIK Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézetének kimutatása szerint a válság ötödik negyedéve után a magyar gazdaság még mindig lefelé tartott, miközben a német már felfelé indult. Amikor a magyar is elkezdett felfelé indulni a hetedik negyedévtől, sokkal lassabban tette, mint a német.

A magyar gazdaságnál a szlovák sokkal jobban teljesített. Tavalyhoz képest 2,9 százalékkal növekedett, az elsőről a második negyedévre pedig 0,7 százalékkal bővült. A román gazdaság 0,5 százalékkal bővült egy negyedév alatt, és 1,7 százalékkal 2011 második negyedévéhez képest. A cseh gazdaság azonban hasonlóan teljesített, mint a magyar, azaz negyedéves alapon 0,2 százalékkal visszaesett, éves alapon pedig 1,2 százalékkal.