Rehn: Az euró visszafordíthatatlan

Vágólapra másolva!
A gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos szerint Németország teljesen elkötelezett az euró mellett.
Vágólapra másolva!

Visszafordíthatatlannak nevezte a közös deviza bevezetését Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa. Rehn a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy Görögországban rendkívül nehéz, de elengedhetetlenül szükséges szerkezetátalakítási folyamat zajlik, egyúttal felszólította Olaszországot, hogy ne adja fel elkötelezettségét a stabil fiskális politika folytatása mellett.

A CNBC-interjúban Olli Rehn megerősítette a Dow Jones hírügynökség által hétfőn publikált írásában kifejtett álláspontját, amely szerint Európa már "figyelemre méltó eredményeket" ért el a makrogazdasági egyensúlytalanságok kezelésében, és ismét leszögezte, hogy az év végére el fog készülni a "valódi gazdasági unió" létrehozásának "részletes ütemterve".

Olli Rehn szerint az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi legutóbbi kijelentései "egyértelműen mutatják, hogy az Európai Unió és - merem állítani - az EKB is készen áll, hogy a megfelelő időben akcióba lépjen".

A Görögországgal és euróövezeti tagságának jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre az uniós biztos kifejtette, hogy az euró bevezetését "visszafordíthatatlannak" tartja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "elengedhetetlenül szükséges megőrizni az euró mögötti egységet".

Görögország - mondta - "már hatalmas eredményeket ért el a költségvetési politika és a strukturális reformok területén". A folyamatban lévő kiegyensúlyozási erőfeszítések eredménye a munkaköltségek és az infláció csökkenésében érhető tetten.

Olli Rehn a CNBC-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy "teljes mértékben bízik a német polgárok és politikai vezetőik euró melletti elkötelezettségében".