Ismét növekedésben a román gazdaság

Vágólapra másolva!
A román bruttó hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző háromhavi teljesítményhez képest, két negyedévi csökkenés után - közölte a román országos statisztikai intézet kedden.
Vágólapra másolva!

Éves viszonylatban a második negyedévi GDP 1,2 százalékkal volt nagyobb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a szezonális hatásoktól megtisztított érték esetében pedig 1,7 százalékos éves növekedést regisztráltak.

A román kormány ebben az évben kétszer csökkentette az idei növekedési várakozását. A múlt héten 1,5-ről 1,2 százalékra módosította a tervet, tekintettel a szárazság miatt várhatóan gyenge mezőgazdasági termelésre. Az idei költségvetést eredetileg 1,8-2,3 százalékos növekedéssel tervezték, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott későbbi tárgyalások után azonban 1,5 százalékra csökkentették az előrejelzést.

A román gazdaság tavaly 2,5 százalékkal nőtt, főként a rendkívül jó mezőgazdasági évnek köszönhetően, de aztán ismét technikai recesszióba került: a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, az idei első negyedévben pedig 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest.

A csehek nem állnak jól

A cseh gazdaság ugyanakkor továbbra is recesszióban van. A második negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a cseh GDP az egy évvel korábbihoz mérve. Az előző negyedévhez viszonyítva a visszaesés 0,2 százalékos volt - közölte kedden az előzetes adatokat a cseh statisztikai hivatal (CSÚ). A cseh GDP ezzel immár az egymást követő harmadik negyedévben mutatott visszaesést.

A statisztikusok szerint az ipar már nem a cseh gazdaság húzóereje. "Éves szinten ugyan mérsékelten nőtt az ipari termelés, de az első negyedévi színvonalat nem érte el" - állapította meg a statisztikai hivatal. Elmélyült az építőipar visszaesése, és a kereskedelem és a szállásadás sem érte el a tavalyi szintet.

A KSH is kedden közölt növekedési adatot, e szerint a magyar gazdaság 1,2 százalékkal visszaesett.