Budai Gyula most ismét tagadja a kartellt

Vágólapra másolva!
Budai Gyula államtitkár kedden már ismét tagadta, hogy árkartell lett volna a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás. Pénteken még azt mondta: "Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében".
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak. Majd kijelentette, az üzletláncokkal történt megbeszélésen "árakról nem is volt szó".

Budai Gyula a Népszabadság hétfői számában megjelent tudósítás szerint egy pénteki, algyői agrárfórumon még vállalta a kartellezést, sőt hozzátette: "A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

Most azt állította, a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben nem vizsgálódik, a hivatal adatokat kért be az üzletláncoktól.

Budai három hete, az [origo]-nak nyilatkozva szintén tagadta, hogy lett volna ármegállapodás. "Együttműködés van, amely a magyar termelők érdekeit szolgálja" - jelentette ki akkor. Előtte a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnyetermelőket képviselő szervezeteknek, amelyek elfogadták azt, így létrejött a megállapodás.