Vágólapra másolva!
Több mutató mélypontra esett a Kopint-Tárki konjunktúrafelmérésében, így a vállalatok már rosszabb színben látják a helyzetüket, mint a válság eddigi mélypontján. A rendelésállomány olyan mélyre esett, hogy a kutató a magyar piac befagyásaként értelmezte az adatot.
Vágólapra másolva!

A Kopint-Tárki feldolgozóipari konjunktúratesztje szerint a legtöbb vállalati mutató mélypontra került a nyáron. Százfokú skálán 11 ponttal zárta a legutóbbi negyedévet a belföldi rendelésállomány, "ami gyakorlatilag a belföldi piaci befagyását jelenti" - írta a kutatóintézet.

A vállalatok jelenlegi helyzetét mutató index 26 pontot ért el a 100-ból, a kilátásokat jelző mutató pedig 36 ponton állt. Ezek gyenge eredménynek számítanak, mivel az előbbi mutató 2009-2011-ben 35-45 pont között ingadozott, az utóbbi mutató pedig 55-60 pont között. A visszaesés 2011 végén kezdődött, és a legutóbbi adatfelvételnél érte el a mélypontját.

A cégek az export rendelésállományukat tekintve állnak a legjobban, ez ugyanis 50 ponton állt, ami magasabb, mint a válság legsúlyosabb időszakában, amikor 30 pontra esett a mutató. Az azonban nem jelez sok jót, hogy a cégek közül nagyon kevés mondja azt, hogy az export bővülésére számít, amihez hozzájárul, hogy a forint erősödése rontja az exportcégek helyzetét.

Az egyes helyzetértékelő részadatokból álló index értéke 31 pont, ez 3 ponttal alacsonyabb, mint az eddig mért legalacsonyabb, 2009-es érték. A legrosszabb helyzetben a mikrovállalkozások vannak, az ő kilátásaikban tulajdonképpen nem található pozitív elem - írta a Kopint-Tárki. A kilátásokat összesítő index 3 ponttal magasabban áll, mint az eddigi mélypont.

A termelésbővítést akadályozó tényezők közül változatlanul a kereslethiány, azon belül is elsősorban a belföldi piacon tapasztalt kereslethiány jelenti a legkomolyabb akadályt. Második-harmadik akadályozó tényezőként a gazdasági környezet bizonytalanságát és a nem világos gazdasági rendeleteket jelölték meg a feldolgozóipari vállalatok. A cégek tehát rosszabbnak látják a gazdasági és a szabályozási környezetet, mint a finanszírozást.