Felpörgeti a lakásátvételeket a NET

Vágólapra másolva!
Az Eszközkezelő szerint teljesen érthető okai vannak annak, hogy az idénre tervezett nyolcezer helyett mindösszesen nyolc ingatlant vett át a bebukott devizahitelesektől, illetve a bankoktól. Ősszel meg fognak sokszorozódni a lakásfelajánlások, ígérik.
Vágólapra másolva!

Fel fogja pörgetni a lakások átvételét az Eszközkezelő - ezt maga a társaság ígéri kiadott közleményében.

A fogadkozás előzménye, hogy a napokban a hvg.hu írt arról, hogy hét hónap alatt mindösszesen nyolc olyan lakást vett át a devizahitelesektől az Eszközkezelő, amelyek után a tulajdonosok már régóta nem fizetik a törlesztőrészleteket, legalább három havi részlettel adósok a hitelező bankoknak, ezért pedig a bankok kényszerértékesítésre elárverezhetnék a fejük felül az ingatlant. A Nemzeti Eszközkezelő Társaságot (NET) azzal a feladattal hozta létre a kormány, hogy ilyenkor az ingatlant a NET vegye meg, tőle azonban visszabérelheti az eddigi tulajdonos. Idénre 8 ezer lakás átvétele a terv.

A NET szerint az eddigi kevés lakásátvétel oka az, hogy túl szigorú feltételeket szabott meg a törvény arra, hogy kiknek a lakását lehet egyáltalán felajánlani az Eszközkezelő számára. Feltétel volt, hogy a lakást jelölje ki a bank kényszerértékesítésre, aztán az is, hogy legyen legalább két kiskorú gyerek (két gyerek, aki után családi pótlékot kap a szülő) a családban. Ezeket egy nemrégi törvénymódosítás kivette a feltételek közül, ráadásul a törvénymódosítás már rég óta benne volt a levegőben, a bankok ezért sem siettek eddig a kényszerértékesítési folyamat felgyorsításával, illetve azzal, hogy felajánlják tömegével a lakásokat a NET-nek.

Azoknak a köre jelentősen bővült, akiknek az ingatlanját a NET átveheti, ezért, vetíti előre az Eszközkezelő, ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a társaság.

Az Eszközkezelőhöz - a banki visszajelzések alapján - várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások, tekintettel arra, hogy nemcsak az Eszközkezelőnek, hanem a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására.

Az új szabályok szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs, élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett lakásfenntartási támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt, vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

A Nemzeti Eszközkezelő. a pénzügyi intézményekkel új együttműködési megállapodást köt. A megállapodás hivatott szabályozni egyebek közt azt, hogy a bank és a társaság között a kommunikáció, a különféle igazolások, adatok átadása, áramlása zökkenőmentes, gyors és folyamatos legyen.

A társaság szerint abban semmi változás nincs, hogy idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET, 2014 végéig pedig 25 ezret.