Drágább lesz úszómedencét fűteni

Vágólapra másolva!
Már a mostani fűtési szezonban kikerülhet az egyetemes tarifa alól az átlagosnál nagyobb lakossági energiafogyasztás  - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Energiahivatal elnöke.
Vágólapra másolva!

"Az egyetemes szolgáltatást arra találták ki, hogy egy átlagos igényű háztartás tarifái esetében az állam legyen az árhatóság. De az olyan luxuscélú energiafelhasználás, mint amilyen például egy otthoni medence fűtése, nem kell, hogy az egyetemes szolgáltatásban maradjon" - mondta az Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Péter, a Magyar Energiahivatal (MEH) elnöke.

A lakossági fogyasztók leggazdagabb 3-4 százaléka az összes elhasznált földgáz mennyiségéből 13-14 százaléknyit él fel, ami jóval az átlagos fogyasztás felett van. Horváth Péter szerint az extrafelhasználás fölött az államnak nem kell őrködnie, ott a piaci árak lennének indokoltak. Ezzel kapcsolatos javaslatukat már elküldték megfontolásra a fejlesztési miniszternek, s reményeik szerint még a fűtési szezonban elfogadja a tárcavezető - mondta Horváth Péter.

A MEH az idén nem javasolt árváltoztatást sem az áram, sem a földgáz esetében, a távhőnél azonban némi korrekciót hajtottak végre, de ez ott a folyamatos felülvizsgálat része - ismertette a hivatal elnöke.

Az elnök beszélt arról is, hogy a távhő esetében tavaly április óta árelőkészítő feladatot lát el a hivatal. A víznél 2013 őszén kell a MEH-nek először javaslatot tennie a lakossági díjakra. A ma ismert elképzelések szerint a hulladékszállítási díjak előkészítése január 1-jén ugyancsak a hivatalhoz kerül.